Türkiye DAİŞ’lileri göndermesiyle terör endişesi arttı

Erdoğan rejiminin DAİŞ çete üyelerini vatandaşı oldukları batılı ülkelere gönderme kararıyla Almanya ve Avrupa ülkelerinde olası terör saldırısı endişesi arttı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ellerindeki batılı DAİŞ’lileri ülkelerine göndereceklerini açıklamasından sonra başta Almanya olmak üzere Avrupa alarma geçti. DAİŞ’lilerin somut suçlarına ilişkin Türk devletinin dosyalarını Avrupa ülkelerine iletmemesinden endişe ediliyor. Yetkililer, bu şekilde DAİŞ’lilerin bir süre sonra serbest bırakılmak zorunda kalınacağını ve bunun da güvenlik için ciddi bir risk oluşturacağına dikkat çekiyor.

Türk devleti pazartesi günü bir DAİŞ çete üyesini Danimarka’ya, bir diğerini de Almanya’ya göndermesiyle iade sürecine önümüzdeki birkaç gün içinde ağırlık verecek. Almanya’ya Perşembe günü aralarında çocukların da bulunduğu 7 ve Cuma günü ise 2 DAİŞ’nin gönderileceği açıklandı. Aynı şekilde önümüzdeki günlerde Fransa’ya 11 ve İrlanda’ya da 2 DAİŞ’linin iade edilmesi bekleniyor.

ALMANYA: GÜVENLİK RİSİKOSU YÜZÜNDEN ALARMDAYIZ

Alman Adalet Bakanı Christine Lambrecht ise güvenliğin tehlikeye girmemesi için polis ve yargı birimlerinin alarma geçtiğini bildirdi. İade edilenlerden yakalama kararı olanların cezaevlerine, haklarında herhangi bir tutuklama kararı olmayanların ise yargı sürecine alınacağını bildiren bakan Lambrecht devamla şöyle konuştu: “Tutuklama kararı çıkartılana kadar bu kişiler yoğun bir şekilde takip edilecekler ve elektronik kelepçe takmak zorunda kalacaklar.”

Alman yargısının DAİŞ’in işlediği suçlara ortak olanları en ağır şekilde yargılayacağını savunan Lambrecht “Türkiye ile ortak yürüttükleri sıkı çalışmayla iade edilecek kişilerin kimlik tespitini yapmaya çalışıyoruz. Şu ana kadar gönderileceği belirtilen bütün kişilerin DAİŞ ile direkt bağlantısı yok” diye konuştu.

Ancak Adalet Bakanı’nın bu sözlerine rağmen, önceki gün Dışişleri Bakanı Heiko Maas sınır dışı edilen DAİŞ’lilerin yargılanması için bu kişiler hakkında Türkiye’den detaylı bilgi talebinde bulunmuştu.

POLİSTEN DAİŞ HÜCRESİNE OPERASYAN

Türkiye’nin DAİŞ’lileri vatandaş oldukları ülkelere göndermeye kalkışmasıyla eş zamanlı olarak Almanya’daki DAİŞ hücrelerinin de aktif hale gelmesi dikkat çekti. Hessen Eyaleti’nin Offenbach kentinde patlayıcılarla saldırı hazırlığı yapan bir DAİŞ hücresine dün operasyon yapan polis 2’isi Türk, biri Makedon toplam üç kişiyi gözaltına aldı.  

Operasyona ilişkin açıklama yapan Frankfurt savcısı Nadja Niesen, 24 yaşındaki Makedon asıllı Alman vatandaşının internet üzerinden silah almaya çalıştığını bildirdi. Savcı devamla gözaltına alınan kişilerin evlerinde bomba imal etme malzemelerinin bulunduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ellerinden geldiğince daha fazla kişiyi öldürmeyi planlamışlar.”