'Türkiye'nin DAİŞ'a desteğine karşı önlem alınmalı'

İsveçli parlamenter Marcus Wiechel, Türkiye ve DAİŞ'a destek veren diğer ülkelere karşı önlem alınması için uluslararası bir koalisyonun oluşturulmasını istedi.

Parlamentoya yazılı bir önerge veren Marcus Wiechel, Türkiye başta olmak üzere DAİŞ çetelerine destek veren ülkelerin DAİŞ'la olan ilişkilerinin araştırılması için İsveç hükümetinin uluslararası bir koalisyon kurulması için inisiyatif almasını istedi.

Türkiye'deki otoriter rejimin azınlıklar ve farklı düşünenlere sistematik olarak baskı yaptığını hatırlatan Wiechel, ”Türkiye'nin komşu ülkeleri işgal ederek uluslararası hukuku ihlal ettiği biliniyor ve Suriye'deki uygulamaları neredeyse katışıksız emperyalizmdir” dedi.

Suriye'deki iç savaşta Türk devletinin DAİŞ çeteleriyle ilişkilerinin giderek daha belirginleştini söyledi.

Türkiye'nin İdlib'de  El Kaide bağlantılı çetelere destek verdiğininin bilindiğine dikkat çeken Wiechel, ”Yabancı cihadistler Suriye'deki halifeliğe ve terör örgütlerine katılmak için sıklıkla Türkiye'yi transit ülke  olarak kullandı ve en önemlisi DAİŞ'ten kaçan Kürtler ve siviller Türkiye sınırlarında durduruldu. Onlardan bazılarına sınır  güvenlik birimleri tarafından ateş edildi” ifadelerini kullandı.

Wiechel, Türkiye'ye DAİŞ çeteleri ve El Kaide'ye yeni elemanlar kazandırdığı suçlamalarının yöneltildiğini hatırlatarak ”İslam Devleti Türkiye'ye petrol ve başka şeyler sattı ki bu terör örgütünüğn ana gelir kaynağıydı” dedi.