Türkiye ve İran’dan Almanya’ya ‘beyin göçü’ arttı!

 Almanya Göç ve Mülteciler Dairesi'nin açıkladığı 2018’e ait verilere göre Türkiye ve İran’dan gelip Almanya’ya sığınma başvurusu yapanlar arasında yüksek okul mezunlarının sayısı bir önceki yıla göre arttı.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) 2018 yılında Almanya’yı gelip sığınma başvurusu yapanların eğitim durumlarına ilişkin ayrıntılı bir istatistik açıkladı. Söz konusu istatistik Almanya’da sığınma başvurularını kabul veya ret etme yetkisine sahip BAMF’ın 65 bin sığınmacının eğitim durumundan yola çıkarak hazırlandı.

Buna göre ilticacılar arasında Türkiye ve İran’dan gelenlerin eğitim durumlarının farklı olması dikkat çekti. Örneğin 2018’de Türkiye’den gelip sığınma başvurusu yapanların yüzde 59’u yüksekokul mezunu olduğu açıklandı. Bu oran 2017’de yüzde 47’ydi. Aynı şekilde İran’dan gelen mülteciler arasında da yüksekokul mezunlarının sayısı 2017’de yüzde 42'yken, bu sayı 2018’de yüzde 47’ye çıktı.

SURİYE, IRAK VE AFGANİSTAN’IN ORANLARI ÇOK DÜŞÜK!

En çok sığınmacının geldiği Suriyeliler arasında yüksekokul mezunlarının sayısı yüzde 17, Irak’tan gelenlerin oranı yüzde 14, Nijerya ve Afganistan’dan gelen üniversiteli mültecilerin oranı ise yüzde 10’un altında kaldı. Türkiye ve İran’dan bu kadar yüksek sayıda eğitimli insanın gelmesi ise Ankara ve Tahran yönetimlerinin daha da baskıcı rejimlere dönüşmesine bağlandı.

BAMF’ın açıkladığı son istatistikleri “Welt am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısına değerlendiren Eğitim Bakanı Anja Karliczek, Türkiyeli ve İranlı mültecileri kastederek bu kadar yüksek okul mezununu niteliklerini Alman eğitim sistemi içinde entegre etmenin büyük bir iş olduğunu söyledi. Ancak Alman İşverenler Birliği (BDA)’na göre eğitimli sığınmacıların Alman ekonomisinin aradığı kalifiyeli iş gücü için önemli bir şans.