Türkiye'ye silah satışına karşı Almanya ve İsveç'te eşzamanlı protesto
İsveç ve Almanya'nın Türkiye'ye silah satmasını protesto etmek için İsveç'in 7 kenti ve Almanya'nın Münih kentinde eş zamanlı protesto eylemleri yapıldı.
İsveç ve Almanya'nın Türkiye'ye silah satmasını protesto etmek için İsveç'in 7 kenti ve Almanya'nın Münih kentinde eş zamanlı protesto eylemleri yapıldı.
Pazartesi günü Stockholm, Malmö, Linköping, Växjö, Helsingborg, Göteborg ve Umeå illerinde silah tekellerinin büroları önünde bir araya gelen eylemciler, Türk devletine yapılan silah satışlarının durdurulmasını istedi.
“No support for Erdoğan” (Erdoğan'ı destekleme) sloganıyla eylem yapan savaş karşıtları, Türkiye'nin boykot edilmesini ve silah satışlarının durdurulmasını talep eden pankartlar açtı.
Bir saat kadar süren eylemler sırasında İsveç'in Türkiye'ye silah satışlarını teşhir eden bildiriler dağıtıldı.
Aynı saatlerde Almanya'nın Münih kentinde de Mercedes-Benz tesisi önünde bir eylem düzenlendi. Ellerinde Türkiye'yi silahlandıran Alman tekellerinin adlarının yazılı bulunduğu pankartlar taşıyan eylemciler, tekelleri kınayan konuşmalar yaptı.
Aktivistler, şirketin sattığı araçların Türk devleti tarafından Suriye ve Rojava'ya savaş malzemesi nakli için kullanıldığını belirterek Türkiye'ye araç satışının durdurulmasını istedi.
Stockholm il merkezindeki Saab silah tekelinin bürosu önünde gerçekleşen eylemde “Türkiye'yi boykot et” pankartı açıldı. Eyleme Rojava Komiteleri, Kürtler ve İsveçli savaş karşıtları destek verdi.
TÜRKİYE'YE SATILAN SİLAHLAR DAİŞ ÇETELERİNE VERİLİYOR
ANF'ye konuşan Rojava Komitesi'nden Erik Bong, Saab tekelinin Türkiye'ye silah satmasını kınamak amacıyla düzenlenen eyleme destek verdiklerini söyledi.
Saab, Scania ve SSAB'nin Türkiye'yi silahlandırdığını belirten Bong, “Bu silahların bir kısmı cihatçı gruplar ve DAİŞ çetelerine veriliyor ve Kürtlere karşı kullanılıyor” dedi.
Scandia'nın Türk devletinin kullandığı askeri araçlara motor parçaları, Saab'ın tanklar ve uçaklarda kullanılan teknik cihazları sattığını söyleyen Bong, “Böylelikle bu şirketler Türkiye'nin Kürtlere karşı sürdürdüğü savaşa destek veriyor. Türk devletine yapılan satışların durdurulmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
İsveç kiliseleri bünyesinde silah ihracatına karşı çalışma yürüten Christian Peacemaker Teams adlı kuruluştan Annika Spalde, son dönemde Güney Kürdistan'a yaptığı ziyaretlerde Türk devletinin orada gerçekleştirdiği yıkım ve vahşete tanıklık ettiğini söyledi.
İSVEÇ TEKELLERİ TÜRKİYE'NİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ SUÇLARIN ORTAĞI
Türkiye'nin Güney Kürdistan'a yönelik bombalamalarından sınır bölgelerinde yaşayan sivillerin zarar gördüğünü söyleyen Spalde, “Son 10 yılda Türk devletinin saldırılarının pek çok insanın olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Çok sayıda insan yaşamını yitirmese de orada yaşayan köylüler normal yaşamlarını sürdüremiyor ve dışarıya çıkmaya korkuyor. Türk devleti çadırlar ve tarlaları bombalıyor. Bu halk için yıkıcı sonuçlara yol açıyor” dedi.
İsveç tekellerinin silah satarak Türkiye'nin gerçekleştirdiği suçlara ortaklık yaptığını söyleyen Spalde, “Ben bir İsveçli olarak İsveç tekellerinin Türkiye'ye silah satmasını istemiyorum” diye konuştu.
İSVEÇ SİLAHLARI KÜRT HALKINA KARŞI KULLANILIYOR
Bir grup Kürdistanlı da, Stockholm'deki eyleme katılarak İsveç tekellerinin Türkiye'ye silah satışlarını durdurmasını istedi.
Hasan İnce, İsveç'in Ortadoğu ülkelerine en fazla silah satan ülkeler arasında bulunduğuna dikkat çekerek, “İsveç yasaları silah tekellerinin savaşın sürdüğü ve insan haklarının ihlal edildiği ülkelere silah satmalarını yasaklıyor. Ama buna rağmen İsveç tekelleri Türkiye'ye silah satmayı sürdürüyor. Para kazanmak için bunu yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Türkiye'ye satılan silahların büyük bir bölümünün cihatçı gruplar ve DAİŞ çetelerinin ellerine geçtiğini söyleyen İnce, “Bu silahlar Efrîn'de ve Kürdistan'da Kürt halkına karşı kullanılıyor. Biz İsveç'in Türkiye'nin gerçekleştirdiği savaş suçlarına ortak olmasını kınıyoruz” şeklinde konuştu.
İSVEÇ'İN SİLAH SATIŞLARINDA ARTIŞ
İsveç, küçük bir ülke olmasına rağmen silah satan ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. 1990 yılında 33 ülkeye silah satarken bu sayı 2017 yılında 62'ye çıktı.
2000 yılının beri İsveç'in başından sattığı silahlar 3 kat arttı. 2017 yılında 11,3 milyar kron tutarında silah ve savaşlarda kullanılan alet ve cihaz sattı.
Bu satışlardan yüzde 17'si insan haklarını ihlal eden Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland, Katar, Bruney, Suudi Arabistan, Endonezya, Pakistan, Singapur ve Cezayir'e yapıldı.