Uluslararası Af Örgütü’nün Londra merkezinde açlık grevi başladı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü binasında sabahtan bu yana devam eden sivil itaatsizlik eylemi açlık grevine dönüştü.

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der) ve Kürt Halk Meclisi tarafından ortaklaşa düzenlen protesto eylemi bir grubun sabah saatlerinde Uluslararası Af Örgütü Londra merkezine girmesiyle başladı. Grup tüm ısrarlara rağmen binadan çıkmazken, Türkiye Masası şefi ile bir görüşme gerçekleştirildi. Eylemciler adına dört kişilik bir grup Uluslararası Af örgütü Türkiye masası şefi ile yapılan görüşmede Türkiye’deki cezaevlerinde tutsaklara yönelik ihlaller ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit karşısında Af Örgütü’nün sessizliğinin kabul edilemez olduğu ifade edildi. Bir saat süren toplantıda Eylemciler Uluslararası Af Örgütünden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kınayan bir açıklama yapması istendi. Bu talebin karşılanmaması üzerine bina içerisinde açlık grevi direnişi başlatıldı.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye masasına konu ile ilgili detaylı bir dosya da sunan grup, tecridin kaldırılması amacıyla binlerce tutsağın açlık grevinde olduğu ve sağlık durumlarının kritik boyutu aştığı ve birçok tutsağın hücrelere atıldığı, bu süreçte sessiz kalan Uluslararası Af Örgütü’nün bu konuda sorumluluk alması gerektiği söylendi. Görüşmede Öcalan’ın koşullarını takip ettiklerini ancak bu konuda şimdilik bir şey yapamayacaklarını ifade eden Türkiye masası, cezaevlerinde açlık grevinde olanlara yönelik baskılarla ilgili ise avukatların kendilerine resmi bir şekilde iletmesini istedi.

Görüşmede eylemcilerin taleplerinin kabul edilmemesi üzerine altı kişilik bir grup açlık grevi direnişi başlattıklarını duyurdu. Açlık grevi direnişi başlatan grup adına yapılan açıklamada, Uluslararası Af Örgütü’nün tavrını ve sessizliğini asla kabul etmeyeceklerini ve bu nedenle Uluslararası Af Örgütü Londra merkezi içerisinde açlık grevi direnişi başlattıklarını ve bu eylemi devam ettirmekte kararlı olduklarını ifade etti.

Açlık grevi eyleminin başlamasından sonra dışarıda eylem yapan onlarca kişi de binaya girerek açlık grevine başlayanlara destek verdi. Açlık grevine başlayanları binada eylemleri devam ederken, onlarca kişi de binanın giriş salonunda destek vermeye devam ediyor. Uluslararası Af Örgütü’nün tüm ikna çabaları sonuç almazken eylem devam ediyor.