Uluslararası tepkiler: Saldırıdan Erdoğan sorumlu

Uluslararası kurum ve isimler, HDP çalışanı Deniz Poyraz'ın katledilmesinin Erdoğan politikalarının sonucu olduğunu belirtti.

HDP İzmir İl Örgütü'nde parti çalışanı Deniz Poyraz’ın faşist bir tetikçi tarafından katledilmesinin uluslararası alandaki yankıları sürüyor. Birçok kuruluş ve şahsiyet, Poyraz’ın katledilmesini kınayarak HDP ile dayanışma mesajları yayımladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Avrupa ve Orta Asya Direktör Yardımcısı Emma Sinclair-Webb, HDP İzmir İl Başkanlığına yapılan saldırı ve Deniz Poyraz’ın katledilmesinin her boyutuyla soruşturulması gerektiğini ifade etti. Sinclair-Webb ayrıca Türk cumhurbaşkanlığı ve iktidarının HDP’ye yönelik nefret söylemini bir an önce terk etmesi gerektiğini vurguladı.

'NEFRET MESAJLARININ SONUCU!'

AP Yeşiller Grubu Üyesi ve AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Sergey Lagodinsky ise “Eğer nefret mesajları yayarsanız sonunda birileri öldürülür. Deniz Poyraz’ın ailesi ve arkadaşlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Lagodinsky Türk yetkililerine bu olayı soruşturma, HDP’ye karşı nefret kampanyasına son verme çağrısında bulundu.

'ERDOĞAN POLİTİKALARI YOL AÇTI'

Avrupa Sol Partisi Başkanı Heniz Bierbaum da Poyraz’ın katledilmesini alçakça bir saldırı olarak nitelendirerek, HDP ve Poyraz Ailesi'ne dayanışma duygularını iletti. Saldırıyı Erdoğan idaresinin Türkiye’deki demokratik güçlere yönelik sindirme politikasının bir sonucu olduğunu vurgulayan Bierbaum, AB liderlerinin bu politikalara tepki göstermesi gerektiğini söyledi.

Basklı Parlamenter Oihana Etxebarieta da HDP ve Poyraz Ailesi'ne dayanışma mesajını ileterek, her zaman HDP’nin yanında olacaklarını ifade etti.

'MUHALİFLERİN CAN GÜVENLİĞİ YOK'

Hollanda İşçi Partisi Milletvekili Kati Piri ise şu mesajı yayımladı: “Bir faşist HDP’nin İzmir İl Başkanlığında Kürt aktivist Deniz Poyraz’ı vahşice katletti." Piri, cinayeti siyasi muhaliflere karşı yürütülen nefret politikalarının bir ürünü olarak nitelendirerek, Poyraz Ailesi ve dostlarına başsağlığı mesajlarını iletti.

Alman Yeşiller Partisi parlamenteri Cem Özdemir de Twitter üzerinden yayımladığı mesajda, saldırının Türkiye'deki muhaliflerin nasıl canlarından endişe etmek zorunda kaldıklarını gösterdiğini belirterek “Deniz Poyraz Ailesi'ne en derin taziyelerimi sunarım” dedi.

Uluslararası alanda faaliyet yürüten Fransız insan hakları kuruluşu Hak ve Özgürlüklerin Savunulması için Uluslararası İttifak (AIDL) ise Türkiye’de HDP’ye karşı sistematik baskının sürdüğünü ifade etti.

Katalan Ulusal Meclisi de Deniz Poyraz’ın katledilmesinin ardından yayımladığı mesajda HDP ile dayanışmaları halinde olduklarını belirterek, Poyraz Ailesi'ne başsağlığı diledi. Meclis, Türkiye ve İspanya gibi baskıcı rejimlerin AB tarafından durdurulması gerektiğini ifade etti.