Uppsala ve Berlin’de Maraş ve Roboskî anması

İsveç’in Uppsala ve Almanya’nın başkenti Berlin’de Maraş ve Roboskî’de katledilenler anıldı.

İsveç’in Uppsala kentinde düzenlenen etkinlikte yapılan konuşmalarda yeni katliamların engellenmesi için Maraş, Roboskî ve diğer katliamların gerçek faillerinin açığa çıkarılması ve cezalandırılması istendi.

İsveç Alevi Federasyonu ve Uppsala Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin gerçekleştirdiği etkinlikte sahneye Kürtçe ve Türkçe  “Maraş'tan Roboskî'ye katliamları unutmadık, unutmayacağız” pankartı asıldı.

Katliamda yaşamlarını yitirenler ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşundan sonra Alevi Federasyonu adına bir konuşma yapan Ali Çağan, Cumhuriyetin kurulmasından sonra ulus devlet kurmak amacıyla değişik etnik köken ve inançtan halklara yönelik yapılan katliamları kronolojik olarak anlattı.

Maraş'ta uzun yıllar birlikte yaşayan halkların provokasyonlarla bir birlerine düşman edilerek bir  katliam gerçekleştirildiğini söyledi.

Kürt Özgürlük Hareketi adına yapılan konuşmada Ortadoğu ve Türkiye'deki son gelişmeler ve Türkiye'nin Rojava'ya yönelik saldırı ve işgal planları ele alındı.

Türkiye'nin Kürt Halkının Rojava'daki kazanımlarını ortadan kaldırmak için DAİŞ ve DAİŞ artığı terörist örgütler üzerinden hamle yaptığı ancak bu örgütlerin hezimete uğramasından sonra bizzat kendi militarist güçlerini devreye soktuğuna dikkat çekildi.

Türk devletinin gerçek amacının Kuzey Suriye'de oluşan eşitlikçi, demokratik ve ekolojik sistemi ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekilen konuşmada Kürt güçlerinin tıpkı Kobanê'de olduğu gibi Türk devletinin saldırılarına karşı direnecek ve işgalcileri yenilgiye uğratacak güç ve yetenekte olduğuna vurgu yapıldı.

Kürt halkı ve dostlarına Türk devletinin saldırılarına karşı çıkmaları ve Rojava halklarıyla dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısı yapıldı.

Gecenin sunuculuğunu yapan Mehmet Peker, Leyla Güven'in Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için başlattığı ve yaygınlaşan açlık grevleri ile dayanışmanın önemini ele alan bir konuşma yaptı.

AKP Hükümeti'nin demokratik bir Türkiye yerine otoriter bir rejimi kalıcılaştırmak için savaş politikasına yöneldiğini ve Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik 3 yıldan beri ağır tecrit uyguladığını söyledi.

Güven başta olmak üzere tüm açlık grevcilerini selamlayan Peker, Kürt halkı ve dostlarına örgütlenmelerini sağlamlaştırmalarını ve eylemcilerle dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Maraş, Roboskî ve Ulucanlar Cezaevi'ndeki katliamları gösteren sinevizyon izlenmesinden sonra sanatçılar; Ali Çağan, Seyit Han, Aslı Yalçınoğlu ve Rozerin'in ezgiler seslendirdi ve Şair Adnan Doğan'ın şiirler okuduğu etkinlikte “Biji Serok Apo” sloganı atıldı.

BERLİN

Berlin DKTM ve Berlin DEST-DAN Kadın Meclisi tarafından organize edilen anma toplantısı; saat 15.30’da NAVDEM derneğinde devrim ve özgürlük şehitleri için yapılan saygı duruşuyla başladı. Berlin DKTM Eş Başkanı Melek Yula yaptığı açılış konuşmasında, faşist Türk devleti tarafından yapılan katliamların mutlaka hesabının halklar ve insanlık tarafından sorulacağını ifade etti.

Yula, yeni yıl mesajı olarak da DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in başlattığı direnişi selamlayarak “Önder Apo'yu özgür olarak göreceğimiz, bölge halkları ve Kürdistan'a da barışın geldiği bir yeni yıla uyanmak istiyoruz. Strasburg'da direnen yoldaşlarımızı da buradan saygıyla selamlıyoruz” dedi.

Berlin DKTM Eş Başkanı Yeko Ardıl da Türk devletini ve egemen sınıfların katliamcı sisteminin; Orta Asya'dan günümüze kadar barbarca devam ettiğini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin de katliamcı politikayı daha üst seviyelerde kanlı ve kirli bir şekilde uyguladığını söyledi.

Roboskî’nin de Kürt halkını terörize etmek, hatta mümkünse Kürt halkının özgürlük güçlerinin üzerine yıkmak için tertiplendiğini sözlerine ekledi.

“Bu katliam Türk faşizmi ve barbarlığının insanlık için ne kadar tehlikeli olduğunun kanıtıdır” diyen Ardıl, Maraş’tan Roboskî’ye tüm katliamları unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını da belirtti.

Güven’in Roboskî mesajının da okunduğu anmada gazeteci Hıdır Ateş de Maraş katliamı üzerine yazılan bir ağıdı okudu.

Anma Roboskî katliamına ilişkin sinevizyon gösterimi ile sona erdi.