Viyana, Berlin ve Hannover'de Efrîn protestosu

Viyana, Berlin ve Hannover'de Türk devletinin Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları yıl dönümünde protesto edildi.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırıları yıl dönümünde protesto edildi.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Meclisi öncülüğünde Westbahnof Christan Brado Platz’da toplanan Kürdistanlılar ve dostları, YPG, YPJ bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıdı.

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Öcalan’a yönelik mutlak tecridi protesto etmek, Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile 73 gündür düzenlediği açlık grevi direnişine de dikkat çekilen eylem, bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Eylemde bir konuşma yapan PYD Viyana Temsilcisi Agirî Kobanê, işgalcilerin Efrîn topraklarından sökülüp atılıncaya kadar eylemin süreceğini söyledi.

Kitle konuşmadan sonra, “Yaşasın Efrîn”, “Yaşasın Rojava”, “Türk ordusu Efrîn’den defol”, Katil, terörist Erdoğan”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atarak Meseumsquartier’e doğru yürüdü.

Burada ise bir miting düzenlendi. Komünist Sendikacılar İnisiyatifi Genel Sekreteri Gerhard Mack yaptığı konuşmada, Kürt halkının mücadelesinin yanında olduklarını söyledi. Mack, Efrîn’i işgalini de kınadıklarını belirtti. Rojava’ya yönelik saldırıların yeniden gündeme geldiği bugünlerde dayanışmayı büyütmek gerektiğini de belirten Mack, 15 Şubat Uluslararası Komplo’nun yıldönümünün de yaklaştığını hatırlatarak, kınadı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de de Efrîn işgali yıldönümü protesto düzenlendi.

Saat 15.00’da Hermanplatz’da başlayan yürüyüşe Kürdistanlıların yanı sıra birçok Kürt kurumu ile Türkiyeli devrimci örgütler, Almanlar ve başka halklar da katıldı.

“Efrîn’i savunmak yaşamı savunmaktır”, “Türkler ve onlara bağlı terör örgütlerinin ülkemizden çekilmesini istiyoruz” yazılı pankartlar taşındı.

Türk devletinin saldırılarında yaşamını yitiren çocukların fotoğraflarının da taşındığı eylemde Güven’in fotoğrafları, Tevgera Ciwanên Şoreşger aktivistleri ise “Öcalan’a özgürlük”, “Seri hilde” pankartları taşıdı.

Sık sık, “Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü”, “Tüm işgal güçleri Efrîn'den dışarı”, “Biji berxwedana Efrîne”, “Almanya destekliyor, Türkiye bombalıyor”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Biji Serok Apo” , “Biji berxwedana Leyla”, “Biji berxwedana zindanan”, “Jin jiyan azadi” ve “Şehit namırın” sloganlarının atıldığı yürüyüş, Kreuzberg Oranienplatz’a kadar sürdü.

Yürüyüş “Çerxa şoreşe” marşı eşliğinde sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde de Türk devletinin Efrin’e yönelik düzenlediği işgal saldırıları yıl dönümünde bir yürüyüş ve mitingle protesto edildi.

Pankart, YPG, YPJ bayrakları, flamalar, dövizler taşındığı eylem bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Eylemde PYD Hannover üyesi Bavê Emer, DKTM Hannover Eşbaşkanı Ciwan Çewlig, Yılmaz Kaba ve TJK-E üyesi Devrim Alp birer konuşma yaptı.

Almanca konuşmaların da olduğu miting ardından kitle yürüyüşe geçti.

Kürt halkının Efrin’den asla vaz geçmeyeceği dile gelen konuşmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi ve Öcalan’ın sağlık, güvenlik ve özgürlüğü talebi ile düzenlenen açlık grevleri direnişlerine de dikkat çekildi.

Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık, “Biji berxwedana İmrali”, “Biji Serok Apo” ve “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür” sloganları atıldı.