Viyana ve Graz’da binler alanlara çıktı

Avusturya’nın başkenti Viyana ile Graz kentinde işgalci Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye’ye yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırıları kitlesel eylemlerle protesto edildi.

VİYANA

Avusturya’nın Viyana kentindeki Karlsplatz Opera’da bir araya gelen binlerce kişi Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık binalarının da olduğu Heldenplatz’a kadar yürüdü.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde Avusturyalı parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri birer konuşma yaptı.

Konuşmalarda, “Türk ordusu Rojava’da bir etnik temizlik ve katliam yapmak istiyor. 11 gün boyunca Serêkaniyê'de ve diğer savaş bölgelerinde sivil kadın, çocuk, yaşlı halkın bombalanmasından tutalım, kimyasal silahlar Kürt halkı üzerinde kullanılıyor” denildi.

Bu yapılanın bir savaş suçu olduğuna da dikkat çekilen konuşmalarda Avusturya hükümetinin yeni bir karar alması için baskı yapılacağı da dile geldi.

Eylemde yapılan konuşmalarda hükümet ve cumhurbaşkanına şu çağrıda da bulunuldu: “Avusturya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri Türkiye ile olan silah ticaretinin bir an önce durdurulmalı, Rojava işgalinin bir an önce durdurulması için parlamentoda karar alınmalı, Türk devletinin Rojava’da kullandığı kimyasal silahların tespit edilmesi için uluslararası savaş suçu mahkemesince bir komisyonun savaş bölgesine gönderilmeli, Türk devletinin savaş suçu işlediğinin bütün dünya nezdinde deşifre edilmelidir.”

Konuşmalardan sonra kitle, “Yaşasın Rojava kadın direnişi” ve Rojava’da Türk işgaline hayır” pankartı arkasında yürüyüşe geçti.

Sık sık, “Katil Erdoğan", "Kadın yaşam özgürlük" sloganları attı.

Türk devletinin insanlık dışı saldırılarına ilişkin fotoğrafların da taşındığı yürüyüş Heldenplatz’da sloganlarla sona erdi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz kentinde de bir yürüyüş ile Türk devletinin saldırıları protesto edildi. Griesplatz’da bir araya gelen kitle, Hauptplatz’a kadar yürüdü.

Çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri de yürüyüşe katılarak, Kuzey Doğu Suriye’de işgalci Türk devletine karşı yürütülen direnişi sahiplendi.

Eylemde yapılan konuşmalarda Kürt halkının direnişinin desteklendiği ve halkların dayanışmasının önemine dikkat çekildi.

Eylem konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.

Öte yandan Avusturya Sosyalist Partisi Steinmark Eyaleti gençlik kongresini yaptı. Kongreye katılan Milletvekili Doris Kampus ve delegeler, Kürt halkının direnişini selamladı ve Rojava’yı savunma mesajları verdi.

İKİNCİ EYLEM AVUSTURYALILARDAN

Avusturyalılar da akşam saatlerinde Schlossberg‘de pankart açıp, meşale yakarak, Türk devletinin Kuzey Suriye’yi işgalini protesto etti.