Yeşiller milletvekili: Tecrit insan hakları ihlalidir

Alman Yeşiller Partisi milletvekillerinden Berivan Aymaz, parti olarak binlerce kişinin açlık grevlerinde olmasından endişeli olduklarını söylerken, tecridin insan hakları ihlali olduğuna vurgu yaptı.

Birlik 90/Yeşiller Partisi’nden Nordrhein-Westfalen Eyalet Parlamentosu Milletvekili olan Berivan Aymaz, Türkiye-Almanya İnsan Hakları Derneği (TÜDAY) üyeleriyle birlikte Strasbourg’daki açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti. Burada eylemcilerin talepleri ve sağlık durumları hakkında bilgi alan heyet üyeleri HDP Milletvekili Nuran İmir’le de görüştü.

Ziyaret sırasında konuşan milletvekili Berivan Aymaz, taleplerini meşru buldukları açlık grevlerine binlerce kişinin katılmış olduğunu ve yaşanacak kayıplar nedeniyle endişeli olduklarının altını çizdi.

Mart ayı sonunda partisinden Federal Meclis milletvekiliyle birlikte Amed’e gittiklerini hatırlatan Aymaz, 180 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’le görüştüklerini kaydetti.

‘TALEPLERİ MEŞRU: TECRİT İNSAN HAKLARI İHLALİDİR’

Süren açlık grevlerini Yeşiller olarak yakından takip ettiklerini söyleyen Aymaz, “Her ne kadar Yeşiller Partisi olarak açlık grevlerini politik eylem biçimi olarak görüyor olsak da, açlık grevlerindeki insanların taleplerinin meşru talepler olduğunu biliyoruz” dedi.

“Tecrit insan hakları ihlalidir” diyen Berivan Aymaz, Kürt sorununda  en kısa sürede bir barışçıl çözüme ulaşılmasından yana olduklarının altını çizdi.

BİNLERCE KİŞİNİN AÇLIK GREVİNDE OLMASI ‘ENDİŞELENDİRİYOR’

Türkiye’de cezaevlerinde binlerce kişinin ve Strasbourg’da da açlık grevlerinin olduğunu hatırlatan Aymaz, “Türkiye cezaevlerinde de binlerce kişinin ve buradaki insanların da açlık grevlerinde bulunuyor olması bizi tabii ki endişelendiriyor” dedi.

‘TÜRKİYE HÜKÜMETİ GÖRMEZDEN GELMEKTEN VAZGEÇMELİ’

“Açlık grevlerinin kimsenin zarar görmeden sonuçlanması için de Türkiye hükümetinin bu eylemi görmezlikten gelmekten vazgeçmesi gerekiyor” diyen Berivan Aymaz, Kürt sorununun barışçıl çözümü için de diyalog yolunun açılması gerektiğine vurgu yaptı.

Aymaz, sözlerini şöyle bitirdi : “Bir diyalog yolunun açılması gerekiyor. Biz diyalog yolunun açılması için özellikle ve Kürt sorununun barışçıl çözümü, insanların bundan sonraki süreçte zarar görmemesi için harekete geçtik. Ve bunun için de bugün burada ziyarette bulunuyorum.”