YJK-E: Şengal, örgütlülüğün hayati olduğunu gösterdi
YJK-E, Şengal Katliamı'na ilişkin açıklamasında, katliamın tanınması ve 3 Ağustos'un 'Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü' olarak eylemselleştirilmesini istedi.
YJK-E, Şengal Katliamı'na ilişkin açıklamasında, katliamın tanınması ve 3 Ağustos'un 'Kadın Kırımına Karşı Mücadele Günü' olarak eylemselleştirilmesini istedi.
YJK-E, "74. Ferman, Kürt halkına örgütlülüğün, kendi gücünü esas almanın, öz irade ve söz sahibi olmanın ne kadar hayati olduğunu acılı bir biçimde bir kez daha gösterdi" dedi.
Almanya Kürdistan Kadınlar Birliği (YJK-E), Şengal Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.
DAİŞ çeteleri tarafından binlerce Êzidînin katledildiği, kaçırıldığı, göç ettirildiği, tecavüze uğradığı ve köle pazarlarında satıldığının hatırlatıldığı açıklamada, "Halen 3000’in üzerinde çocuk ve kadın DAİŞ’in elinde esir, yüz binlerce Êzidî Ortadoğu ve Avrupa’da mülteci kamplarında yaşamakta, göç yollarında hayatlarını kurtarma çabasındalar" denildi.
'ÖRGÜTLÜLÜĞÜN VE ÖZ İRADENİN HAYATİ OLDUĞU GÖRÜLDÜ'
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"DAİŞ’in Şengal saldırısı sadece bir katliam değil, binlerce yıllık kadim bir kültürü, halkı, dini yok etme saldırısı idi. Bu yüzden Êzidîler tarafından 74. Ferman olarak anılan ve tarihe geçen bu katliam, egemen güçlerin Ortadoğu ve Kürdistan üzerine yaptıkları hesapların en son ve acımasız örneğini gözler önüne serdi. DAİŞ’in özellikle kadınları hedef alan saldırıları ve düşmanca politikaları dünyanın her yerinde farklı örneklerini her gün defalarca gördüğümüz faşizmin Ortadoğu’daki en pervasız biçimini bizlere gösterdi.
74. Ferman, Kürt halkına örgütlülüğün, kendi gücünü esas almanın, öz irade ve söz sahibi olmanın ne kadar hayati olduğunu acılı bir biçimde bir kez daha gösterdi. Kuşkusuz ki DAİŞ’in Şengal saldırısı Rojava’da örneğini benzersiz bir biçimde gördüğümüz gibi tarihsel bir direnişle karşı karşıya kaldı. Êzidîlerin öz savunma birlikleri olan YPJ ve YJŞ güçleri kadim topraklarını, kültürlerini korumanın çabası ve mücadelesini amansız bir biçimde sürdürmekteler. Kolektif irade ve örgütlülüğün ortaya çıkardığı gücü en çok DAİŞ’in elinden ve köle pazarlarından kurtulan kadınların örgütlü mücadeleye aktif katılımlarında görüyoruz.
'KATLİAM TANINSIN'
Tüm Ortadoğu ve Kürdistan’da olduğu gibi özgürlüğün ve gericiliğe ve faşizme karşı direnişin aktif ve direngen sembolü olan Kürt kadınları, Êzidî halkının yürüttüğü mücadelenin de öncü gücü olma iradesi ve çabasına sahipler.
Biz Almanya Kürdistan Kadınlar Birliği olarak bir kez daha Şengal direnişinde yaşamını yitiren kahraman özgürlük savaşçılarının anısı önünde eğiliyor; Êzidî halkının yürüttüğü mücadelenin, mücadelenin yürütüldüğü her alanda emekçisi ve takipçisi olma sözünü veriyoruz. Bu çerçevede Şengal Katliamı’nın uluslararası alanda resmi biçimde tanınmasını talep ediyor ve 3 Ağustos’un başta kadınlar olmak üzere tüm halkımız tarafından her yerde kadın kırımına karşı mücadele günü olarak eylemselleştirilmesini istiyoruz."