Yunanistan’da iktidara en yakın parti Yeni Demokrasi

AP seçimleri sonrasında Başbakan Çipras’ın erken seçim kararı aldığı Yunanistan’da 7 Temmuz’da 4,5 yıl aradan sonra Yeni Demokrasi’nin (ND) iktidar olmaya en yakın parti olacağı öngörülüyor.

26 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde ciddi oy kaybı yaşayan iktidardaki Syriza’nın lideri ve Başbakan Aleksis Çipras, erken seçim kararı almıştı. Çipras son olarak dün Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos tarafından kabul edilmiş ve genel seçimlerin Ekim ayı yerine 7 Temmuz’da yapılması talebini resmen iletmişti.

Seçimlerin en erken sürede yapılmasıyla ülkedeki ekonomik gidişata olumsuz etkinin önlenebileceğini savunan Çipras, aksi halde ülkenin zarar göreceğini savundu.

ND’NİN BİRİNCİ GELECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR

2015 yılı başında yapılan seçimlerde partisi Syriza’nın birinci gelmesiyle sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile koalisyona giden Aleksis Çipras, erken seçim kararıyla merkez sağ ND’nin yeniden iktidara gelme yolunu da açmış oldu. Son anketler, 26 Mayıs’ta alınan sonuçlara benzer şekilde ND’nin Syriza’yı geride bırakarak iktidar çoğunluğuna ulaşabileceğini gösteriyor.

Syriza AP seçimlerinde yüzde 23,8 oy alırken, ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi (ND) yüzde 33,1 oyla birinci gelmişti. 2 Haziran’da yapılan yerel seçimlerde ise, ND ve diğer sağ partiler 13 bölgenin 12’si ile başkent Atina ve Selanik gibi büyük şehirlerde kazanmıştı. Benzer şekilde Syriza ile 4,5 yıldır koalisyonda olan ANEL de ciddi bir yenilgi almış ve son AP seçimlerinde yüzde 0,8 oyda kalmıştı.

AB’NİN DAYATMALARI KARŞISINDA TUTUNAMADILAR

Aleksis Çipras ve Syriza hükümetleri her ne kadar ülkenin Avrupa Birliği (AB) uluslararası finans kuruluşlarının denetiminden kurtulmasını sağlasalar da, daha önce vaat edilen ‘kemer sıkma politikalarına son verme’ vaadini gerçekleştirememişlerdi. Bu ise Yunan halkının büyük tepkisini çekmişti.