Zürih ve Lozan’da tecrit protestosu

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla düzenlenen açlık grevlerine karşı dünya kamuoyunun sessizliği, Zürih ve Lozan’da protesto edildi.

İsviçre’nin Zürih ile Lozan kentlerinde düzenlenen eylemlerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış protesto edilirken, tecride karşı DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven öncülüğünde sürdürülen açlık grevlerine dikkat çekildi.

ZÜRİH’TE YÜRÜYÜŞ VE MİTİNG

İsviçre Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu öncülüğünde Zürih’teki Helvetiaplatz’da gerçekleştirilen eylem devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Açlık Grevleriyle Dayanışma Platformu adına açılış konuşması yapıldı. Ardından da İsviçre Milletvekilleri Yeşiller Partisi (Grüne) Eşbaşkanı Katharina Prelicz-Huber bir konuşma yaptı.

‘TECRİT KALDIRILMALI’

Leyla Güven başta olmak üzere tüm açlık grevi eylemcileriyle dayanışma içerisinde olduklarını söyleyen Prelicz-Huber, Türk devletinin Kürt tarafının taleplerini dikkate alarak barış görüşmelerini başlatılması gerektiğini belirtti. Prelicz-Huber AKP/MHP faşizminin Kürt halkı ile sivil toplum örgütleri başta olmak üzere tüm muhalif kesimlere yönelik yapmış olduğu hak ihlallerine de dikkat çekti.

Açlık grevi direnişçilerinin eylemini selamlayan Huber direnişçilerin taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Huber’in ardından söz alan Marco Denoth da Kürt halkının haklı talepleri karşısında tecritin kaldırılması gerektiğini söyleyerek açlık grevi direnişçilerinin eylemini selamladı.

Yapılan konuşmaların ardından kitle yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından tekrar Helvetiaplatz’a dönüldü. Burada Platform adına CDK İsviçre Eşbaşkanı Cuma Allak’ın yapmış olduğu konuşma sonrası eylem sloganlarla sonlandırıldı.

LOZAN

İsviçre’nin Lozan kentinde de St. Laurent kilisesi önünde gerçekleştirilen sessiz eylemle Avrupa ülkelerinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit ve buna karşı geliştirilen açlık grevleri karşısındaki sessizliği protesto edildi.

Dünya kentlerinde eşzamanlı olarak düzenlen eylem kapsamında eylemciler ağızlarını siyah bantlarla kapattı.

Eylemde Cenevre kentinde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevini sürdüren Kürdistanlı Mehmet Ali Koçak’ın gönderdiği mektup okundu. Fransızca bildirilende okunduğu eylemde aktivistler tarafından çevredekilere bilgilendirme yapıldı.