Zürih ve Viyana’da Rojava devriminin 10. yılı kutlandı

Rojava Devriminin 10’uncu yılı İsviçre’nin Zürih ve Avusturya’nın Viyana şehrinde gerçekleştirilen eylemlerle kutlandı.

Rojava Komite Zürich, İsviçre Demokratik Kürt Toplumu CDK-S, İsviçre Kürt Kadın Hareketi YJK-S, Demokratik Birlik Partisi PYD, Devrimci Kürt Gençlik Hareketi TCŞ ve Teko-Jin tarafından İsviçre'nin Zürih kentinde Rojava Devrimi'nin 10. yıl dönümünü kutlamak ve devrim şehitlerini anmak için açık hava etkinliği düzenlendi. Etkinliğine her kesimden yüzlerce Kürdistanlı ve dostu katıldı.

Halvetiaplatz'da Rojava devriminde şehit düşenler için yapılan saygı duruşunda sonra kutlama komitesi adına katılımcılar selamlandı. Zürih Rojava Komitesi adına yapılan açıklamada Rojava devriminin ileri bir devrim olduğuna vurgu yapılarak şunlar ifade edildi. Yapılan açıklamada "Biz enternasyonneller devletlerin sınırlarını önemsemiyoruz. Oradaki insanların kurtuluşu her şeyden daha önemlidir. Bizden uzakta olabilirler ama bizim yaşamımızı etkileyen bir devrim gerçekleşti. YPJ ve YPG savaşçıları 19 Temmuz devrimini büyüterek DAİŞ' yenilgiye uğrattı. Rojava devrimi her zaman Türk devletinin saldırısyla karşı karşıya kaldı. Bugünde devrimin 10. yılını kutlarken Rojava devrimi yine Türk devletinin saldırısının tehditi altındadır. Herkesi Rojava Devrimi savunmaya çağırıyoruz" denildi

CDK-S ve YJK-S adına Selma Süren konuştu. Süren, Rojava devriminin özünde bir kadın devrim olduğuna dikkat çekerek Rojava devriminin başta kadınlar olmak üzere bütün haklara kutlu olmasını diledi.

PYD İsviçre adına Heval Ali kısa bir konuşma yaptı. Ali Rojava devrimi yaratanlara minnettar olduklarını ifade ederek kutlamaya gelen halkı selamladı. Kutlamaya telefonla bağlanan PYD Eşbaşkanı Salih Müslim katılımcılara hitap etti. Müslim konuşmasına binlerce kilometre uzakta da olsa Rojava devrimine sevinenleri, onun için mücadele edenleri selamlayarak şunları dile getirdi.

‘ROJAVA DEVRİMİ HALKLARIN DEVRİMİDİR’

"Rojava'dan kutlamaya katılan bütün halkımıza selamlarımızı yolluyorum. Rojava devriminin yıl dönümü hepimize kutlu olsun. Devrime başladığımız 19 Temmuz'un üzerinde. 10 yıl geçti. Rojavada bizler kendimizi ıspatladık. Bu devrimi tek başımıza yapmadık, bunu dostlarımızla başardık.

Rojava Devrimine Avrupada, Almanya'da, İsviçre'de Avusturalya'da gelip katılan ve bu devrim için canını veren şehidlerin önünde saygıyla eğiliyorum. Rojava direnişinde de, Kobanê direnişinde de bizimle birlikteydiler. Bu devrim halkların devrimidir. Bu devrimde şehid düşen Enternasyonel devrimcilerle onur duyuyoruz. Biz onlarla seviçte de üzüntüde de birlikteyiz. Devrim için birlikte kan ve can verdik. Rojava devrimi Rojavada yaşayan bütün halkların devrimidir. Arap, Süryani, Ermeni haklarının ortak devrimidir. Devrim hepimize kutlu olsun" dedi.

Rojava'da bulunan enternasyonel aktivist Gruss Petschaffen video yoluyla bir kutlama mesajı yolladı.

Konuşmalardan sonra sanatçılar Berfin Demir, Sercan KobanÊ sahne aldı. Söylenen türküler eşliğinde halaylar çekildi.

Helvetiaplatz meydanının yakınındaki bir binanın üzerine çıkan Antifa aktivistleri Rojava devrimini selamlayan pankart açtı.

Kutlama etkinliği TEV-ÇAND İsviçre sanatçılarının stranları eşliğinde çekilen halaylarla devam etti. 

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Rojava devriminin 10. yılı gerçekleştirilen bir yürüyüş ve festivalle kutlandı. 

Saat 14’te Christian Broda Platz'ta toplanan yüzlerce Kürdiatanlı ve enternasyonalist dostları buradan Heldenplatza doğru yürüyüşe geçti. Yüryüş esnasında sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Şoreşa Rojava”, “Bijî YPG” cve “Bij"i YPJ” sloganları atıldı. 

Heldenplatz’ta ise Rojava devriminin 10. yıldönümü kutlamaları çekilen halaylarla kutlandı