Çin'de ikinci dalga ‘kaçınılmaz’!

Yeni koronavirüs pandemisinin ilk çıktığı ülke olan Çin'de yeni vaka sayısı sıfıra gelirken, uzmanlar yeni bir dalganın çok uzak olmadığı görüşünde birleşiyor.

Dünya genelinde yarım milyonu aşkın vakanın tespit edildiği yeni korona virüsü Covid-19'un çıkış noktası Çin'de yeni vakalar sınırlanmış durumda ve daha çok ülke dışından gelenlerde virüs görülüyor.

Ancak iki aylık ciddi karantina önlemleri ardından hayatın normale dönmesi ve özellikle turistler başta olmak üzere gezilerin yoğunlaşması endişelendiriyor. Uzmanlar, bir ikinci dalganın geleceğinden emin.

İKİNCİ DALGA

Kanada'da yayınlanan Globe and Mail gazetesine konuşan Hong Kong Üniversitesi salgın uzmanlarından Benjamin Cowling, ilk dalga salgındaki vaka sayılarının 1,4 milyarlık Çin açısından oldukça düşük olduğuna dikkat çekti. Gelişecek yeni bir dalga salgının ilk dalgadaki 81 bin civarında olmayacağına vurgu yapan uzman, ikinci dalganın 'kaçınılmaz' olduğunun altını çizdi.

Ülkede karantina önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte halkın başta Çin Seddi olmak üzere turistik alanlara akın ettiği bildiriliyor. Ayrıca birçok kentte Çin'in klasiği haline gelen hava kirliliğinin yeniden görüldüğü endişeleri arttırıyor.

UZUN SÜREYE YAYILACAK

Benjamin Cowling'e göre Çin'deki olası ikinci dalga çok yavaş gelişecek ve daha uzun süreye yayılacak.

Şangay Jiaotong Üniversitesi yöneticilerinden Ma Jin de, Covid-19 salgınına karşı mücadelenin 'çok uzun bir savaş' olacağını vurguladı.

Çin'de şimdiye kadar 82 bine yakın vaka tespit edilirken, 3 bin 291 kişi de hayatını kaybetti.