Beyne hafif elektrik çarpması yaşlıları hafıza kaybından koruyabilir

Araştırmacılar, beyne hafif elektrik şoku verilmesinin Alzheimer hastalarına yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmalar, beyne hafif elektrik şoku verilmesinin yaşlı insanları kısa ve uzun süreli hafıza kaybından koruyabileceğini öne sürüyor.

Yaklaşımın bunama hastalarına yardımcı olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. 

Boston Üniversitesi'nde yardımcı doçent ve araştırmanın ortak yazarlarından Robert Reinhart, hafıza kaybının yaşlandıkça yaşanan bilişsel gerilemenin normal bir belirtisi olduğunu ve unutkanlığın örneğin karar verme, planlama ve öğrenmeyi etkileyebileceğini söyledi.

Reinhart ve ekibi, dört gün boyunca tekrarlanan 20 dakikalık seanslarda, invazif olmayan zayıf bir elektrik akımıyla beynin belirli bölgelerini hedeflemenin, en az bir ay boyunca hafıza kaybını önlemeye yardımcı olabileceğini buldu.

Reinhart, "Uzamsal konuma ve elektriksel uyarının frekansına bağlı olarak, kısa süreli belleği veya uzun süreli belleği ayrı ayrı geliştirebiliriz" dedi.

Bununla birlikte, diğerleri, çalışmanın sağlıklı katılımcılar ve kelime hatırlama ile sınırlı olduğunu, yani sonuçların demans ile yaşayanlar için geçerli olmayacağı anlamına geldiğini söyledi.

Ekip, 65 ila 88 yaşları arasında 150 kişiyle işe koyuldu. Ardışık dört günde, araştırmacılar katılımcılardan 20 kelimelik beş listeyi hatırlamalarını istedi ve bu sırada beynin kısa süreli ve uzun süreli bellekle ilgili bölümlerine elektrik sinyalleri verildi.

Araştırmacılar, dört gün boyunca ve deneyden bir ay sonra katılımcıların performansını izledi. Reinhart, "Kısa süreli bellek ve uzun süreli bellekteki bellek geliştirmesinin bir aylık zaman noktasında gözlemlenebilmesi için her geçen gün zamanla birikmiş bellek iyileştirmelerini izledik" dedi.

Araştırmacılar, çalışmanın başında en unutkan olan katılımcıların tedaviden bir ay sonra en büyük kazanımları gösterdiğini söyledi.

Reinhart, "Başlangıçta genel bilişsel işlevi zayıf olan yaşlı insanlar - deneye girerken - müdahale sırasında ve bir aylık zaman noktasında en büyük gelişmeleri gösterdi" dedi. Bu, elektriksel beyin stimülasyonunun Alzheimer hastalığı olanlar gibi daha şiddetli hafıza bozukluğu olan hastalara yardımcı olabileceği anlamına geliyordu.

Çalışmaya dahil olmayan Oxford Üniversitesi'nden Prof Masud Husain, "Bellek üzerindeki etkiler, 20 listeden üç ila dört kelimeyi daha hatırlamak kadardı, ancak hafıza yeteneğindeki bu gelişme, uyarımdan bir ay sonra tespit edildi ve bu oldukça dikkat çekici" dedi.