Cenevre’de çatlak başladı, işgale sessiz kalan BM'ye eleştiri

Suriye Anayasa Komitesi toplantılarına 25 Kasım’a kadar ara verildi. Toplantılar sonrasında yapılan açıklamada BM Temsilcisi Pedersen, Türkiye’ye ateşkese saygı duy çağrısı yaparken, rejim ise Türk işgaline sessiz kalan BM’yi eleştirdi.

Birlemiş Milletler çatısı altında 30 Ekim’de BM Cenevre Ofisinde resmi olarak başlayan 150 kişilik Suriye Anayasa Komitesi toplantıları, bir haftalık 45 kişilik anayasa kurulunun toplantılarının ardından bugün akşam saatlerinde sona erdi.

25 KASIM’A ERTELENDİ

Bir haftalık toplantının ardından akşam saatlerinde bir basın toplantısı düzenlenerek toplantılara yönelik bilgi verildi. Basın toplantısında söz alan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, toplantıların başarılı geçtiğini iddia ederek, toplantılara 25 Kasım’da devam edileceğini söyledi. Her iki tarafında 25 Kasım’da Cenevre’de bir araya gelmeyi kabul ettiğini belirten Pedersen, bugüne kadar yapılan toplantıların her şeyden önce taraflar arasında bir güven ortamının gelişmesine ön ayak olduğunu dile getirdi.

AĞIR SORUYA KARŞI ATEŞKESE UYUN ÇAĞRISI YAPMAKLA YETİNDİ!

Yapılan açıklamanın ardından bir gazetecinin, “Bu toplantılar gerçekleştirilirken, Türkiye şiddet içeren saldırılarına devam ediyor. Köyler ve şehirlere yerle bir ediliyor, bu toplantılarda bu saldırıları kınadınız mı? Komitede yer alan Kürtlerin oranı ne?” sorusuna üzerine BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, “Komite içerisinde Kürtlerin sesini açıkça duyabiliyoruz ve daha önce dediğim gibi ben de genel sekreter de Kuzey Doğu Suriye’de yaşanan insanı duruma ilişkin açıklama yaptık. Daha önce de yaptığım gibi bir kez yine acil ateşkes çağrısı yapıyor ve yapılan ateşkese saygı duyulması çağrısı yapıyorum” demekle yetindi.

REJİM: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYULMALI

Pedersen’in ardından söz alan Şam Heyeti Temsilcisi Ahmad El Kuzbari, anayasa komitesi içerisinde yer alan hükümet destekli heyetin herhangi bir gücün Suriye topraklarını işgal etmesini asla kabul etmeyeceğini vurguladı. Kuzbari, “Anayasa çalışmalarının ilerleme sağlaması için herkes Suriye’nin bağımsızlığına, egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı duymalı ve teröre karşı mücadelenin devam etmesi şart olarak görmeli” dedi.

TÜRK İŞGALİNE SESSİZ KALAN BM’YE TEPKİ

BM’nin Türk işgaline karşı sessiz kalmasına da sert tepki gösteren Kuzbari, “BM ile Suriye’nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü temel alan bir antlaşma üzerinden bir süreç yürüyor. Peki, Türk işgalinin varlığı devam ederken ülkemizin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü nasıl korunacak? Bu konuda sadece kâğıt üzerinde mi BM ile antlaşacağız?” diye ekledi.

Kuzbari son olarak, “Cenevre’ye yeni bir devlet kurmak için gelmedik, bütün komite üyeleri bunu iyi anlamalı” dedi.