Dinozorlar yanardağ patlamalarıyla binlerce yıl yaşamış

65 milyon yıl önce yok oluşlarına dair teorilerin yarıştığı dinozorların on milyonlarca yıl boyunca yoğun volkanik patlamalara rağmen yaşama uyum sağlayabildikleri iddia ediliyor.

Plos One dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, dinozorların tümüyle yok oldukları dönemden çok daha önceleri de oldukça yoğun volkanik patlamalara rağmen binlerce yıl yaşayabildikleri anlaşıldı.

Cap Üniversitesi uzmanlarının Güney Afrika’daki Karoo Çölü’nde buldukları 25 ayrı ayak izi fosilinin incelendiği araştırmada, bu izlerin günümüzden 174 ile 201 milyon yıl arasındaki ‘ilk Jura Devri’ne ait oldukları tespit edildi. Uzmanlar, 183 milyon yıl önce gerçekleşen yoğun yanardağ patlamalarının yarattığı sıcaklar ve tehlikelere rağmen dinozorlar gibi birçok canlı türü ortaya ayak uydurmayı başardılar.

Araştırmaya göre, yoğun patlamalara karşın dinozorlar binlerce yıl varlıklarını sürdürebildiler. Söz konusu patlamaların Drakensburg dağlarındaki yanardağlardan çıktığı da belirtildi.

Araştırmada yer alan uzmanlardan Emese M. Bordy, Güney Afrika’daki patlamalardan sonra bölgedeki canlıların oldukça yoğun lavlar tümüyle bölgeyi kaplayana kadar var olduklarının altını çizdi. Bordy, bunun gelecekte meydana gelebilecek patlamalar halinde de canlıların adaptasyon gücünün gelişeceği anlamına geldiğini vurguladı.

Bu araştırma Güney Afrika çevresindeki dinozorlara ilişkin idi. Dünya genelindeki dinozorların ise günümüzden 65 milyon yıl önce meydana gelen dev bir göktaşı çarpmasının dünyayı yaşanılmaz hale getirmesi sonucunda yok oldukları kabul gören genel kanı.