Dünya beklenenden daha erken yaşanmaz hale gelecek

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Dünya düşünülenden daha erken yaşanılmaz hale gelecek. 250 milyon yıl sonra küresel sıcaklıklar, insanlar da dahil olmak üzere memeliler için çok yüksek olacak.

Uluslararası bir araştırma ekibinin gerçekleştirdiği çalışma, "Nature Geoscience" uzmanlık dergisinde yayınlandı.

Araştırma ekibi, 250 milyon yılda tüm kıtaların tek bir süper kıta halinde birleşmiş olacağını öngörüyor.

İngiliz, Amerikalı, Çinli ve İsviçreli araştırmacılar tarafından geliştirilen iklim modellerine göre, o zaman dünya yüzeyi o kadar sıcak olacak ki memeliler için yaşam artık mümkün olmayacak ve fizyolojik sınırlarına ulaşmış olacaklar.

Çalışmanın yazarlarına göre, uzun bir süre boyunca 40 dereceyi aşan sıcaklıklar birçok memeli türünün ölümüne yol açabilir. Nemin de bu ısı stresine katkıda bulunacağı tahmin ediliyor.

Araştırmanın yazarlarından Bern Üniversitesi'nden Jonathan Buzan’a göre şimdiye kadar Dünya'da bu tür iklim koşullarına birkaç milyar yıl içinde ulaşılacağı tahmin ediliyordu.

Araştırmacılar, mevcut durumda gözlemlenen kademeli iklim değişikliğinin dünyanın belirli bölgelerini yaşanmaz hale getirmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyor.

Bununla birlikte, başlangıçta memelilerin aşırı ısınma durumunda bile gezegenin bir bölümünde yaşamaya devam edebileceği düşünülüyor.

Ancak daha uzun vadede, tüm yıldızlar gibi daha da parlaklaşmaya devam edecek olan Güneş nedeniyle Dünya sonunda yaşanmaz hale gelecek. Jonathan Buzan, "Birkaç milyar yıl içinde güneş radyasyonu o kadar güçlü olacak ki Dünya aşırı ısınacak" diyor.

Araştırmacılar, iklim modellemesi kullanarak 250 milyon yıl sonra oluşacak süper kıtada hüküm sürecek sıcaklıkları simüle ettiler.

Jonathan Buzan, yaklaşık 175 milyon yıl önce Pangea gibi diğer süper kıtaların oluşumu sırasında sıcaklıkların her seferinde keskin bir şekilde yükseldiğini belirtiyor.

Araştırma ekibi, oluşacak süper kıtanın jeolojik ve coğrafi koşullarının atmosferdeki karbondioksit seviyelerinde keskin bir artışa yol açacağını ve bunun da sıcaklıkları artırabileceğini tespit etti.

Dahası, kıyılar birbirinden çok uzak olduğu için, bu muazzam kütlenin iç kısımlarına yağmur yağması pek olası görülmüyor.

Araştırmacılar genel olarak, süper kıtanın topraklarının yalnızca yüzde 8'inin memeliler için yaşanabilir olacağını tahmin ediyor. Popülasyonların azalması ve birbirlerinden ayrılması, yok olma riskinin artmasına yol açacak.

Amatörler için 250 milyon yıl sonsuzluk gibi görünebilir. Ancak Jonathan Buzan, ilk memelilerin Dünya'da sadece 300 milyon yıl önce ortaya çıktığına dikkat çekiyor. Araştırmacıların tahminleri gerçekleşirse, memelilerin Dünya'da yaşadığı zaman dilimi, 4,6 milyar yıllık gezegen tarihinin sadece küçük bir bölümünü temsil ediyor.

Jonathan Buzan, bu sonuçların gezegenler için de geçerli olduğunu ve bu nedenle dünya dışı yaşamla ilgili araştırmalar için de etkileri olduğunu belirtiyor: Diğer gezegenlerde de, yaşam beklenenden daha kısa bir sürede yani birkaç milyon yıl içinde gelişiyorsa, orada yaşam izleri bulma olasılığı daha düşük.