Guattari mağarasında 9 Neandertal insanına ait kalıntı bulundu

İtalya’nın San Felice Circeo kenti yakınlarındaki Guattari mağarasında 90 bin ile 50 bin yıl önce yaşamış 9 Neandertal insanına ait kalıntılar bulundu. İtalya Kültür Bakanlığı yaptığı açıklamada, buluşu “Olağanüstü” olarak nitelendirdi.

İtalya’nın Napoli ile başkenti Roma arasındaki bölgede bulunan San Felice Circeo kenti yakınlarındaki Guattari mağarasında biri 90 ya da 100 bin yıl önce, 8’i 50 bin ile 65 bin yıl önce yaşamış olan 9 Neandertal insanına ait kemikler bulundu.

Konuya ilişkin açıklama yapan İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, “Olağanüstü bir buluş” diye gelişmeyi duyurdu.

Bakanlık, “Daha önce de 2 Neandertal insanına ait iki cesedin bulunduğu göz önünde bulunursa, Neandertal insanına ait en önemli tarihi buluşun yapıldığını söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Bulunan kalıntılardan birinin 90, hatta 100 bin yıl önce yaşadığı, 8 kalıntının da 50 ile 68 bin yıl önce yaşadığı da İtalya Kültür Bakanlığı tarafından açıklandı.

Kazı çalışması sorumlusu Francesco Di Mario ise, bölgede Neandertal insanı nüfusunun yoğun olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Bölgesel Antropoloji Servisi Müdürü Marion Rubini ise açıklamasında “Neandertal insanı, insan evriminde çok önemli bir aşamayı temsil ediyor. İnsan toplumsallaşmasının zirvesinde bulunuyordu” dedi.

Bu buluşun Neandertal insanının bölgedeki nüfuslaşmasını daha iyi anlaşılabileceği de belirtiliyor.

Kazı çalışmalarının yapıldığı mağarada aralarında fil, gergedan, dev geyik, vahşi at ya da ayıların da bulunduğu binlerce hayvan kemik de ortaya çıkarıldı.

Guattari mağarası ise 1939 yılı şubat ayında Antropolog Albert Carlo Blanc tarafından bulunmuştu.