Rusya Ay’daki istasyonunu Çin ile birlikte kuracak

Uzay’da etkinlik çabalarını sürdüren Rusya ve Çin, Ay’da bilimsel çalışmaların yürütüleceği bir istasyon kurmak için iş birliği yapacaklarını duyurdu.

Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamada, Ay’da kurulacak araştırma istasyonu için çalışmaların Çin Halk Cumhuriyeti ile iş birliği içinde yürütüleceği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, ABD veya Avrupa Birliği (AB) yerine Çin’in uzay ajansı CNSA ile istasyon projesinin hayata geçirileceği kaydedildi.

Ay’da kurulacak araştırma istasyonunun ‘International Lunar Science Station’ adıyla projelendirildiği belirtilen açıklamada, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA)’ya dair herhangi bir bilgi olmaması dikkat çekti. Ayrıca projede birçok uzay projesinde birlikte çalışılan Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) dillendirilmemesi de sadece Çin ile Rusya’nın ortak çalışması olduğunu gösteriyor. 

Rusya’nın bugüne kadar Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri (ABD) veya Avrupa ülkeleriyle işbirliği yaptığı biliniyor.

Son yıllarda ise başta Mars ve Ay’da olmak üzere uzaydaki egemenlik yarışı büyüyor. NASA, geçtiğimiz ay Perseverance adlı keşif aracını Mars’a indirirken, Çin ise bir keşif aracını Ay’ın görünmeyen kısmına indirmeyi başararak bir ilke imza atmıştı. Çin’in uzay araştırmaları konusunda ABD, Rusya ve Avrupa ülkelerine oranla oldukça geriden geldiği de bilinen bir diğer gerçek.