Yaşam ihtimali olan iki exoplanet bulundu

Yakın geçmişte keşfedilen ve dünyaya yakın yıldızlar etrafında bulunan iki exoplanette yaşam ihtimali araştırılıyor.

Washington’da bulunan Carnegie Institution araştırmacıları tarafından keşfedilen GJ229Ac ve GJ180d adlı Güneş Sistemi dışındaki iki gezegende yaşam olasılığı bulunuyor. Enstitü astronomlarının yaptıkları incelemelerde, her exoplanetin (Güneş Sistemi dışındaki gezegen) en temel özelliklerinin başında kayalık olmaları ve yıldızlarının yaşanabilir bölgelerinde bulunuyor olmaları. Bu ise, her iki exoplanetin su barındırıyor olma ve dolayısıyla da yaşanabilir olma ihtimali olduğuna kanıt olarak gösteriliyor.

DÜNYAYA ÇOK YAKIN MESAFEDE BULUNUYORLAR

Her iki gezegenin dikkat çekmesinin en temel nedeni olarak ise, Güneş’e yakın olan yıldızların etrafından dönüyor olmaları. Zira GJ229Ac adlı exoplanet dünyaya 19 ışık yılı mesafedeki Gliese 229 adlı kırmızı cücenin, GJ180d ise dünyaya 39 ışık yılı uzaklıktaki Gliese 180 adlı bir diğer kırmızı cücenin etrafında dönüyor.

Bu mesafeler çok uzun gibi görünse de Güneş’e en yakın mesafedeki yıldız olan Proxima du Cantaure ile arasındaki uzaklığın 4,2 ışık yılı olduğuna dikkat çekiliyor. Oysa Güneş Sistemi’nin de içerisinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi, toplamda 100 bin ışık yılı genişliğinde. Yani GJ229Ac ve GJ180d adlı exoplanetlerin dünyaya olan uzaklıklarının pek bir önemi kalmıyor.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA ARAŞTIRMALARIN ODAĞINDA OLACAKLAR

Her ne kadar kırmızı cüce adlı yıldızlar etrafında dönen exoplanetlerin yaşam barındırma ihtimalleri henüz tartışma konusu olsa da GJ229Ac ve GJ180d’nin yeni nesil teleskoplarla yapılacak gözlemlerin odağında olacağı savunuluyor. Bunların başında gelen James-Webb adlı teleskopun Mart 2021’den itibaren kullanıma hazır olması planlanıyor.

DÜNYADAN 8 KAT BÜYÜK HACİMLERİ VAR

Yaşam olasılığının araştırılacağı GJ229Ac ve GJ180d adlı exoplanetlerin hacimlerinin dünyadan 7,5 ile 7,9 kat daha fazla oldukları biliniyor. GJ229Ac, kendi yıldızı etrafında 122 günde dönerken, GJ180d yıldızı etrafında 106 günde dönebiliyor.