14 ülke mültecilerin paylaşımında uzlaştı

AB'nin 14 ülkesi mülteciler konusunda ülkeler arasında bir dayanışma mekanizmasının oluşturulmasında uzlaştı.

Geçtiğimiz hafta Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de toplanan Avrupa Birliği (AB) İçişleri Bakanları Zirvesi’nde, mültecilerin paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanamamıştı.

Mülteciler konusundaki sert tavrıyla bilinen İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin ‘başarısızlık’ olarak nitelediği zirveden sonra 14 ülkenin temsilcisinin dün Fransa’da bir araya geldiği duyurulmuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirvede mültecilerin paylaşımı konusunda bir mekanizma oluşturulmasında anlaşma sağlandığını söyledi. Ancak Macron, katıldığını söylediği 14 ülkeden sadece Almanya, Portekiz, Lüksemburg, Finlandiya, Litvanya, Hırvatistan ve İrlanda’nın adlarını verdi.

Macron, amaçlarının Akdeniz’den AB ülkelerine ulaşan mültecilerin paylaşımı konusunda bir mekanizma oluşturarak, ‘her mülteci akınında yeni tartışmalar yaşanmasını engellemek’ olduğunun altını çizdi. Macron, amaçlarının aynı zamanda mültecilerin sınır dışı edilmelerini kolaylaştırmak olduğunu da belirtti.

Paris’te varılan uzlaşmanın Eylül ayında Malta’da yapılacak bir sonraki zirvede en az 15 ülkenin onayıyla hayata geçirilmesi hedefleniyor.