2022’de Macron’un tek rakibi Le Pen: Oldukça çekişmeli geçecek

Harris Interactive kamuoyu araştırma kuruluşuna yaptırılan son bir anket, Fransa’da 2022 cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Emmanuel Macron ile aşırı sağcı lideri Marine Le Pen arasında ve oldukça çekişmeli geçeceğini gösteriyor.

Haftalık ekonomi dergisi Challenges tarafından yaptırılan Harris Interactive anketinde 2022 seçimlerinin ilk turunda sağ ve soldan farklı adaylar önerilirken, iktidardaki LREM’in adayı olarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron gösterildi. Seçmenlere görüşü sorulan adaylar arasında aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi kadın lideri Marine Le Pen de bulunuyor.

İKİNCİ TURDA MACRON’UN TEK RAKİBİ LE PEN

Ankete göre, Nisan 2022’de yapılacak seçimlerin ilk turunda en çok oy alacak iki aday Macron ile Le Pen. Macron’un diğer partilerin adaylarının net olmamasına rağmen her hâlükârda ilk turda yüzde 26 ile yüzde 28 arasında oy alacağı tahmin ediliyor. Aşırı sağcı Le Pen ise yüzde 26 ile ikinci tura kalacak diğer aday.

Ankette ne sağdan ne soldan hiçbir adayın ikinci tura kalma şansı şimdilik gözükmüyor. Muhalefetteki sağcı Cumhuriyetçiler (LR) partisinin aday olarak başkent Paris’i de içeren Ile-de-France bölgesinin Başkanı Valérie Pecresse’i göstermesi halinde yüzde 12, Hauts-de-France Bölge Başkanı Xavier Bertrand’la seçimlere katılması halinde ise oy oranı yüzde 15.

SOLDA DAĞINIKLIK ŞANSI AZALTIYOR

Oldukça dağınık durumda olan sol partiler içinde ise adayı en yüksek oy oranına ulaşabilecek parti Boyun Eğmeyen Fransa (France Insoumise) olarak öne çıkıyor. Bu partinin lideri Jean-Luc Mélenchon yüzde 11 ile soldaki en güçlü aday. Mélenchon, ayrıca sol seçmenlerin ortak aday olarak görmek istedikleri en güçlü aday konumunda.

Sosyalist Parti (PS)’den Paris Büyükşehir Belediye Başkanı olan Anne Hidalgo ile Yeşiller Ekoloji Avrupa (EELV) adayı Yannick Jadot yüzde 6’şar oyla oldukça geride kalıyorlar.

Avrupa Birliği (AB) karşıtı olan ve 2017’deki seçimlerin ikinci turunda Marine Le Pen’e destek veren Nicolas Dupont-Aignan ise 2017 ile aynı düzeyde kalarak yüzde 5 oy alabiliyor. Diğer sağ ve sol adayların oy oranları ise yüzde 1 ile 2 arasında kalıyor.

İKİNCİ TURDA LE PEN MACRON’U ZORLUYOR

2022 seçimlerinin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Le Pen karşısında yüzde 54 oy ile kazanacağı da anketin bir diğer sonucu. Ancak Macron, 2017 seçimlerinin ikinci turunda Le Pen’e karşı yüzde 66,1 oyla seçilmişti.

Son aylarda yapılan birçok anket Macron’un en güçlü rakibi Le Pen karşısında ancak yüzde 52 ile 55’ler arasında bir oyla kazanabileceğini gösteriyor. Salgın sürecinin yönetimi, aşırı liberal politikalar ve radikal İslamcılığa karşı mücadelede ‘başarısız’ olunduğuna dair eleştiriler nedeniyle Macron’un zorlandığı görülüyor. Soldaki dağınık durum nedeniyle de başta işsizler ve dar gelirli çalışanlar ile güvenlik konularındaki ‘endişeli seçmenin’ oylarının Le Pen’e kaydığı biliniyor. Ulusal Birlik (RN) adlı partinin son yıllarda tepki çeken söylemleriyle bilinen eski lideri ve Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen ile bağlarını tümüyle koparması, eski kimi uç söylemlerini törpülemesi ve medyada daha fazla yer bulmasının da bunda etkisi olduğu bilinen bir diğer gerçek.