2023’te 6 bin fazla göçmen İspanya'ya ulaşmaya çalışırken kayboldu

İspanyol sivil toplum kuruluşu Caminando Fronteras, 2023 yılında İspanya'ya ulaşmaya çalışırken günde ortalama 18 olmak üzere en az 6 bin 618 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu açıkladı.

Caminando Fronteras Koordinatörü Helena Maleno basına yaptığı açıklamada, 2023 yılındaki göçmen ölümlerinin bir önceki yıla göre neredeyse üç katına çıktığına dikkat çekti.

Günde ortalama 18 olmak üzere en az 6 bin 618 göçmenin öldüğünü veya kaybolduğunu açıklayan Maleno, 2022 yılına kıyasla yüzde 177’lik bir artış yaşandığını belirtti.

Maleno, bilanço tutmaya başladıklarından bu yana STK tarafından kaydedilen "en yüksek rakam" olduğunu söyledi ve denizdeki kurtarma ekipleri için "kaynak yetersizliğini" eleştirdi.

Geçen yıl yayınlanan bir STK raporunda 2018-2022 yılları arasında İspanya'ya ulaşmaya çalışırken 11.200 göçmenin öldüğü ya da kaybolduğu kaydedilmişti; bu da günde ortalama altı göçmen anlamına geliyordu.

Göç trajedilerindeki bu artış, Kanarya Adaları'ndaki benzeri görülmemiş akını ile ifade edildi. İspanyol hükümetinin verilerine göre İspanya'ya yasadışı yollardan gelen göçmen sayısı 2023 yılında neredeyse iki katına çıkarak 56 bin 852'ye ulaştı.

Caminando Fronteras, geçen yıl hayatını kaybeden veya kaybolan göçmenler arasında 363 kadın ve 384 çocuk olduğunu belirtti.

Kaybolma vakalarının büyük çoğunluğunun (toplamda 6.007) kuzeybatı Afrika kıyıları ile Atlantik Okyanusu'ndaki İspanyol takımadaları Kanarya Adaları arasındaki son derece tehlikeli göç rotasında meydana geldiği ifade edildi.

Göçmenler, birkaç yüz kilometreyi bulabilen ve birkaç gün ya da hafta sürebilen bu geçişi aşırı kalabalık derme çatma teknelerle gerçekleştiriyor.

STK'ya göre İspanya'ya ulaşmaya çalışırken kaybolan göçmenlerden 3 bin 176’sı Senegal kıyılarından yola çıktı.

STK ayrıca geçen yıl Fas ve Cezayir'i İspanya'nın güney kıyılarına bağlayan göç rotasında 611 ölü ya da kayıp tespit etti.

Dolaylı tanıklıklara ve basın makalelerine dayanan Uluslararası Göç Örgütü (IOM), geçen yıl Kanarya Adaları'na giden göç yolunda 914 kayıp, Fas veya Cezayir ile İspanya arasında ise 333 kayıp tespit etti.

Ancak IOM, bu gemi enkazlarını belgelemenin zorluğu ve cesetlerin çoğunun hiçbir zaman bulunamaması göz önüne alındığında, rakamlarının "muhtemelen" gerçeği "önemli ölçüde" olduğundan az gösterdiğine dikkat çekiyor.