35 yıl sonra halen Çernobil’in izleri görülüyor

Almanya’da yapılan incelemeler, aradan geçen 35 yıla rağmen Çernobil’den kalma radyoaktivitenin izlerinin onlarca yıl daha görüleceğini gösteriyor.

1986’da Ukrayna’nın Çernobil kasabasındaki nükleer santralde meydana gelen patlamadan sonra oluşan radyoaktif bulutların binlerce kilometre uzaklara kadar ulaştığı biliniyordu. Aradan geçen 35 yılda da halen bu maddelerin varlığı dikkat çekiyor.

Almanya’da yayın yapan Focus dergisinde yayınlanan bir haberde, ülkenin güneyindeki Bavyera eyaletindeki ormanlarda yapılan incelemelerin sonuçlarına yer verildi. Buna göre, o dönemde bölgeye kadar ulaşan radyoaktif madde yüklü bulutların Augsburg çevresindeki ormanlara kadar getirdiği maddeler halen etkisini koruyor. Bölgedeki yaban domuzları üzerinde yapılan ölçümlerde, kilogram başına 9999 bekerel radyoaktif madde bulunduğu tespit edildi.

Araştırmalarda, bölgedeki radyoaktif maddelerin birçoğunun artık sorun oluşturmadığı görülse de Caesium 137 adlı maddenin halen toprakta sert bir şekilde kendisini korumaya devam ettiği anlaşıldı. Bu maddenin toprağın 10-15 santimetre altına kadar yerleşerek topraktan beslenen ağaçlar tarafından emildikleri ve sonrasında yine ağaçlardan düşen yapraklarla yeniden toprağa karıştığına dikkat çekiliyor.

İncelemelerde yer alan av bilimci Jörg Richter’e göre, Caesium 137 adlı madde bu döngü nedeniyle onlarca yıl daha bölgedeki ormanlarda kalmaya devam edecek.

Aynı incelemelerde dikkat çekilen bir diğer nokta ise, birçok bitki ve hayvan türünün radyoaktiviten doğrudan etkilenmesi. Buna göre, bölgede bulunan yaban domuzlarının en az yüzde 10-15’i radyoaktiviteye maruz kalıyor. Ancak kimi durumlarda yüzde 60-70 gibi bir orana ulaşıldığı da bildiriliyor.