83 aşırı zenginden vergilerin arttırılması talebi

Dünya genelinde 83 ultra milyarder, açık bir mektupla küresel salgın bağlantılı krizi aşmak için hükümetlerden zenginlerin vergilerini kalıcı bir şekilde arttırmasını istedi.

Açık bir mektup yayınlayan 83 ultra-zengin, “Yoğun bakımdaki hastalarla ilgilenen biz değiliz. Ambulansları biz sürmüyoruz. Süpermarketlerdeki reyonları biz doldurmuyoruz ve gıda teslimatını biz yapmıyoruz. Ama bizim paramız var. Çok paramız var” dedi.

Mektubu imzalayan zenginler arasında Walt Disney eğlence imparatorluğunun varisi Abigail Disney, dondurma markası Ben & Jerry's eş kurucusu Jerry Greenfield, İngiliz yönetmen Richard Curtis de yer alıyor.

Aşırı zenginler, Covid-19’la mücadelede önde olan ve genellikle düşük ücret alan kişilere borçlu olduklarını ifade etti.

ULTRA ZENGİNLER ARASINDAKİ ULTRA AZINLIK

İmzacılara göre, mevcut krizi aşmak için sadece “hayırseverlik” yetmiyor. İmzacılar en zengin olanların vergilerinin “derhal, maddi olarak ve kalıcı bir şekilde arttırılmasını” istedi.

Daha önce de milyonerler veya milyarderler kamu tartışmalarına bu şekilde müdahil olmuş ve vergilerin yeniden biçimlendirilmesini talep etmişti. Ancak genellikle bu girişimde bulunanlar aynı kişilerden oluşuyor. Çoğunlukla Amerikalı olan bu zenginler, kendi sınıfları karşısında da “ihanetçi” olarak kendilerini tanımlıyorlar. Daha fazla eşitlik isteyen bu ultra-zenginler, zenginler arasında da ultra-azınlığı oluşturuyor.

YÜZDE 1'İN ELİNDEKİ DEVASA ZENGİNLİK

Oxfam tarafından Ocak ayında yapılan bir açıklamaya göre zengin ile yoksul arasındaki fark açılmaya devam etti. Oxfam, 2 bini aşkın milyarderin insanlığa ait zenginliğin üçte ikisine yakınını elinde bulundurduğunu kaydetti. Diğer bir ifadeyle 2153 milyarderin elinde yoğunlaşan zenginlik, dünya nüfusunun yüzde 60’ının elindekinden daha fazla. Yüzde 60 ise 4,6 milyar en yoksul kişiye denk geliyor.

Ayrıca dünyadaki en zengin yüzde 1’in serveti, 6,9 milyar kişinin, yani dünya nüfusunun yüzde 92’sinin birikmiş zenginliğinin iki katına denk geliyor.