Çatışmalı ülkelerde çocuklara yönelik ihlallerde net artış

Birleşmiş Milletler yayınladığı yıllık raporunda 2020 yılında çatışmalı ülkelerde çocuklara yönelik ihlallerde net bir artış yaşandığını belirtti. Ancak BM’nin, utanç listesine İsrail ve Suudi Arabistan’ı almaması tepkiye neden oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in imzasının yer aldığı raporda belgelenen 26 bin 425 vakada toplam ağır ihlal sayısının alarm verici düzeyde kaldığı kaydedildi.

Bir önceki yıla göre çocuk kaçırma vakalarında yüzde 90, tecavüz ve diğer cinsel saldırı biçimlerinde yüzde 70 artış yaşandığı belirtildi.

BM Genel Sekreteri’nin çatışmalı ülkelerde çocukların korunmasına ilişkin elçisi Virginia Gamba, “2020 yılında yetişkinlerin savaşı bir kez daha milyonlarca kız ve erkek çocuğun çocukluğunu götürdü” dedi.

Gamba, “Onlar için olduğu kadar içinde yaşadıkları tüm topluluklar için de tamamen yıkıcıdır ve bu, kalıcı barış şansını yok ediyor” diye ekledi.

UTANÇ LİSTESİNE İSRAİL VE SUUDİ ARABİSTAN ALINMADI

Ancak bu rapordaki “utanç listesi”nde İsrail veya Yemen’deki savaşın bir tarafını yöneten Suudi Arabistan’ı içermemesi tepkiye yol açtı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden (HRW) Joe Becker, Antonio Guterres’in “çocukların ölümü ve sakat bırakılmasına dahil olan tarafları esirgediğini” belitti.

Becker yazılı açıklamasında "BM’nin kendi kanıtlarından liste oluşturmada da tekrarlanan başarısızlığı çocuklara ihanet ediyor ve cezasızlığı körüklüyor" ifadelerini kullandı.

2020 yılında en fazla çocuk ölümü ve yaralanması Afganistan, Suriye, Yemen ve Somali’de yaşandı. En fazla çocuğun silah altına alındığı ülkeler ise Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Somali, Suriye ve Myanmar’da gerçekleşti.