Çek Cumhuriyeti tüm Rus diplomatları sınırdışı edebilir

Son günlerde Rusya ile gerginlik yaşayan Çek Cumhuriyeti, ‘terörist saldırı düzenlemekle’ suçladığı bu ülkenin tüm diplomatlarını sınırdışı etmekle tehdit etti.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Jan Hamacek tarafından yapılan açıklamada, parlamentonun aldığı Rusya ile ilişkilerin asgariye indirilmesi ve ülkedeki Rus büyükelçilik diplomatlarının sayısının minimuma indirilmesi kararına destek verdi.

Parlamentonun çağrısı ardından bugün Rusya’nın Prag Büyükelçisi Aleksander Zmeiyevski’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağıracağını belirten Hamacek, daha önce sınırdışı edilen 18 Rus diplomata ek olarak başka önlemlerin iletileceği bilgisini paylaştı. AB ülkelerinin Rusya’ya karşı ortak tutum takınmasını isteyen Hamacek, diğer ülkelerin de Rus diplomatları sınırdışı etmeleri çağrısı yaptı.

Öte yandan, NATO ülkelerinin büyükelçilerinin oluşturduğu Kuzey Atlantik Konseyi’nin de bilgilendirildiğini duyuran NATO’dan bir yetkili, bu hafta içinde üye ülkeler ile Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi. NATO yetkilisi, Rusya’nın ‘istikrar bozucu ve tehlikeli’ bir tutum izlediğini ve buna karşı NATO ülkelerinin ‘dayanışma içinde’ olacaklarını vurguladı.  

Çek Cumhuriyeti, 2014’te iki kişinin hayatını kaybettiği bir askeri cephanelikteki patlamadan Rus askeri istihbarat örgütü GRU’yu sorumlu tutmuştu. Buna ilişkin raporun yayınlanması ardından çok sayıda Rus diplomat sınırdışı edilirmiş, Rusya da cevaben Çek diplomatları sınırdışı ettiğini duyurmuştu.