Çin: Bir takım adadaki Amerikan destroyerini kovduk

Çin yönetimi, Güney Çin Denizi'nde kendi kontrolündeki bir takımadada bulunan Amerikan destroyerini füze atışları ile kovduklarını bildirdi.

Çin ordusuna bağlı Güney Operasyon Sahası Sözcüsü Li Huamin, yaptığı yazılı açıklamada Amerikan destroyerinin Perşembe günü Paracel Takımadası sularına "izinsiz" girdiğini belirtti.

Sözcü, kara ve deniz güçlerinin harekete geçerek, destroyeri takip altına aldığı ve alandan çıkmasını sağladığını ifade etti.

ABD'nin Pasifik Filosu da, Amerikan gemisinin alandaki varlığını doğrulayarak, "hayati önemdeki deniz ulaşım yollarının özgür ve açık kalmasını güvenceye almak için" bulunduğunu belirtti.

Paracel Adaları, Çin ve Vietnam kıyıları arasında bulunuyor. Çin ve Vietnam sözkonusu adalarda hak iddia ediyor. Ancak Çin Deniz Donanması, 1947 yılında bir deniz çatışması ardından alanın kontrolünü ele geçirdi. Asya devi Çin, Güney Çin Denizi'nde Vietnam, Malezya, Filipinler ve Brunei kıyıları karşısındaki adaların tümünde hak iddia ediyor.

Amerikan yönetimi de Çin'in bu iddialarını aşırı bularak, bölgeye giderek daha fazla savaş gemisi gönderiyor. Washington bu hareketliliği "serbest dolaşım operasyonları" olarak adlandırıyor.

Li Huamin, "ABD, uluslararası hukuku görmezden gelerek bir çok kez Güney Çin Denizi'nde karışıklıklara yol açtı. Serbest dolaşım bahanesiyle deniz hegemonyası istiyor" dedi.

Amerikan Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada Çin ordusunun bu hafta içerisinde askeri tatbikat sırasında dört balistik füze atışı yaptığını ve Paracel takımadası yakınına düştüğünü belirtti.

Bu füze atışları ABD'nin son aylarda sıklaşan manevralarına karşı bir uyarı olarak değerlendirildi.