ABD’den Çin’e ‘istikrarsızlaştırma’ suçlaması

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki füze denemeleri yaptığı iddiasına yönelik ABD’den yapılan açıklamada, Çin’in bölgeyi ‘istikrarsızlaştırdığı’ suçlamasına yer verildi.

23 Ağustos’ta Güney Çin Denizi’ndeki Paracel Takımadaları yakınlarında Çin Halk Cumhuriyeti tarafından askeri tatbikat başlatılmıştı. Yarına kadar sürecek tatbikat esnasında çok sayıda füze denemesi yapıldığı da iddialar arasında.

Ancak askeri tatbikat ve füze denemeleri, Vietnam’ın hak iddia ettiği ve Çin’in 40 yılı aşkın bir süredir kontrol ettiği Paracel Takımadaları yakınında olması nedeniyle tartışmalı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki hakimiyetini güçlendirmek için bölgeyi giderek daha fazla militarize ettiğini savunuyor.

Çin’in bölgede en az 4 balistik füze denemesi yaptığına dair bilgileri doğrulayan Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon, bunun birçok ülkenin egemenlik iddia ettiği Güney Çin Denizi’nin istikrarsızlaşmasına katkı sunduğunu savundu. Pentagon açıklamasında, Pekin yönetiminin 2002 yılında sunduğu ve bölgedeki egemenlik mücadelesinin çatışmalara yol açmasını engelleme yönündeki taahhüdüne aykırı davrandığı iddia edildi.

Açıklamada, füze denemelerinin de yer aldığı askeri tatbikatların Güney Çin Denizi’ni daha da istikrarsızlaştıracağı uyarısı yapıldı.

Çin’in bölgedeki askeri varlığını güçlendirmesine karşı çıkan ABD de Güney Çin Denizi’nde donanma gemilerine sık sık devriye attırıyor. Güney Çin Denizi, zengin kaynaklarıyla birçok ülkenin egemenlik iddia ettiği bir alan. Deniz, Çin Halk Cumhuriyeti ile özerk idari bölgelerinden Hong Kong ve Makao’nun yanı sıra Malezya, Tayvan, Brunei, Endonezya, Filipinler ve Singapur’la çevrili.