Çin’de 70 yıllık mücadeleden sonra sıtma ortadan kalktı

Çin sıtmaya karşı verdiği mücadeleyi kazandı. Son dört yıldır tek bir vaka bildirilmedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 30 Haziran Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin'in sivrisinek kaynaklı bu hastalıkla 70 yıl mücadele ettikten sonra sıtmayı başarıyla ortadan kaldırdığını duyurdu.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Çin halkını ülkeyi sıtmadan kurtardıkları için tebrik ediyoruz” dedi.

Ghebreyesus, "Çin, sayıları giderek daha fazla olan sıtmasız bir geleceğin mümkün olduğunu gösteren ülkelere katılıyor. Bu zor kazanılan başarı, onlarca yıllık hedefli ve sürekli eylemin sonucudur” diye ekledi.

1940'larda yılda 30 milyon sıtma vakasının görüldüğü ülkede, son dört yılda tek bir yerli vaka bildirmedi. Anopheles sivrisineği tarafından taşınan bu paraziter hastalık 2019 yılında çoğu Afrika’da olmak üzere 400 binden fazla insanı öldürdü.

WHO, sıtma ile ilgili Kasım ayında yayınladığı 2020 dünya raporunda, özellikle enfeksiyon ve ölümlerin en ağır olduğu Afrika ülkelerinde hastalıkla mücadelede ilerlemenin durgun olduğunu tespit etti.

Hastalığın 736 bin ölüme neden olduğu 2000 yılından bu yana istikrarlı bir düşüşün ardından, ölüm sayısının 2018'de 411 bin ve 2019'da 409 bin olduğu tahmin ediliyor.

Bu ölümlerin yüzde 90'ından fazlası Afrika'da meydana geliyor ve çoğunlukla küçük çocukları (265 bin) ilgilendiriyor. 2019 yılında 229 milyon sıtma vakası vardı. Bu seviye dört yıldır korunuyordu.