Çin’den Tayvan’a silah satan beş ABD şirketine yaptırım

Çinli yetkililer, Pekin'in kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gördüğü Tayvan'a silah satışına tepki olarak beş Amerikan savunma şirketine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Geçtiğimiz ay ABD Dışişleri Bakanlığı Taipei'nin ortak savaş komuta ve kontrol sistemini güçlendirmeyi amaçlayan 300 milyon dolarlık bir silah programını onayladı. Pekin o dönemde, niteliğini belirtmeden ilgili şirketlere karşı "karşı önlemler" alacağını duyurmuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada BAE Systems Land and Armament, Alliant Techsystems Operation, AeroVironment, ViaSat ve Data Link Solutions adlı savunma şirketlerinin yaptırımların hedefi olacağını belirtti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Karşı tedbirler, bu şirketlerin taşınır ve taşınmaz malları da dâhil olmak üzere Çin'deki varlıklarının dondurulmasını ve Çin'deki kuruluşların ve bireylerin bu şirketlerle işlem ve işbirliği yapmasının yasaklanmasını içeriyor" denildi.

Açıklamada ayrıca "ABD'nin Çin'in Tayvan bölgesine yaptığı silah satışları (...) Çin'in egemenliğine ve güvenlik çıkarlarına ciddi şekilde zarar vermektedir" denildi.

Pekin, bağımsızlık yanlısı Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'in 2016'da iktidara gelmesinden bu yana Tayvan üzerindeki baskısını arttırdı.

Pekin düzenli olarak Tayvan adasının yakınlarına uçaklar ve savaş gemileri gönderirken, Tayvan Savunma Bakanlığı son zamanlarda Çin’den gönderilen balonların görüldüğüne dikkat çekti.

Washington ve Taipei, ocak ayı ortasında Tayvan'da yapılacak başkanlık seçimlerini etkilemeye yönelik her türlü girişime karşı Pekin'i uyardı.

Tayvan'ı kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası olarak gören Çin, gerekirse güç kullanarak adayı bir gün tekrar kendi bünyesine katacağını sık sık vurguluyor.