Çin: Filistin’in haklı davasını destekliyoruz

Çin temsilcisi BM Güvenlik Konseyi’nde “haklı Filistin davasını” desteklediklerini belirtti.

Çin’in Birleşmiş Milletler’deki daimi temsilcisi Zhang Jun, “Pekin (Filistin Yönetimi) Başkanı Mahmud Abbas’ın barış için uluslararası bir konferans çağrısını destekliyor” dedi.

Jerusalem Post gazetesine göre BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan Jun, “Filistin halkının endişeleri ile bölge ülkelerin görüşünü hesaba katmamız önemlidir” diye ekledi.

Jun, “Çin Filistin halkının samimi bir dostudur. Haklı davası ve meşru ulusal hakları için her zaman Çin’e güvenebilir” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı Batı Şeria’daki ilhak planına karşı çıkan Jun, ABD’yi kast ederek “Filistin ve İsrail üzerinde etkisi olan ülkelerin barış müzakerelerinde tarafsız ve adil kalmaları gerekiyor” diye belirtti.

Jun, ilhak planının uygulanmasının gerilim dalgasına yol açabileceğini ifade ederken, uluslararası toplumu karşıtlığını güçlü bir şekilde ortaya koymasını istedi.

İsrail’in 1 Temmuz’da ilhak projesini açıklaması bekleniyordu, ancak ertelendi. Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Arap Birliği de ilhak planına karşı çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı plan, Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesini içeriyor. 28 Ocak’ta Trump tarafından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor. Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsetmek zor görünüyor.