Çin'in güneyinde ‘yüzyılda bir görülen’ seller bekleniyor

Çin devlet medyasının bildirdiğine göre, "yüzyılda bir görülen" şiddetli sel felaketinin güney Çin'in bazı bölgelerini vurması bekleniyor. Şiddetli yağmur yetkilileri önlemleri artırmaya sevk etti.

Perşembe gününden bu yana Guangdong eyaletinin büyük bir bölümünü etkisi altına alan şiddetli yağmurlar, Çin'in üretim merkezi olan İnci Nehri deltasındaki akarsuları kabarttı. Eyalette hava durumu uyarıları yapıldı ve Ulusal Meteoroloji Bürosu Pazar akşamı ve Pazartesi günü kıyı bölgelerinde büyük fırtınalar olacağı uyarısında bulundu.

Pazar günü devlet yayın kuruluşu CCTV tarafından yayınlanan hava görüntülerinde sular altında kalan binalar görüldü. 

Eyaletin hidroloji bürosundan alıntı yapan CCTV, Bei nehri havzasındaki üç bölgenin "şiddetli yağışların etkisi" nedeniyle "yaklaşık yüzyılda bir görülen türden sel baskınları yaşayacağını" bildirdi.

İnci Nehri Deltası Çin'in en yoğun nüfuslu bölgelerinden biri olurken, sadece Guangdong 127 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.  Komşu eyaletler Jiangxi ve Fujian'ın bazı bölgelerinde de pazar akşamı şiddetli yağmur fırtınalarının yaşanması bekleniyor.

Çin aşırı hava olaylarına yabancı değil, ancak son yıllarda ülkeyi şiddetli seller, büyük kuraklıklar ve rekor sıcak hava dalgaları vurdu.

Bilim insanlarına göre insan kaynaklı sera gazlarının neden olduğu iklim değişikliği aşırı hava olaylarını daha sık ve yoğun hale getiriyor ve Çin bu gazların dünyadaki en büyük yayıcısı olarak öne çıkıyor.