Çin, kedi ve köpekleri ‘yemek’ listesinden çıkarıyor

Çin’de bir “azınlık” tarafından eti tüketilen kedi ve köpekler, ilk kez hükümetin tüketilebilir hayvanlar listesinde yer almadı.

Tarım ve Kırsal İşler Bakanlığı tarafından açıklanan metin, 8 Mayıs’a kadar tartışmaya sunuldu. Metinde, eti, kürkü veya tıbbi amaçlar içine yetiştirilebilecek hayvanlar listesi yer alıyor. Ancak ilk kez kedi ve köpekler bu listede yer almadı.

Kedi ve köpek etinin tüketimi Çin’de yasadışı değil ancak belli bir azınlık tarafından tüketildiği belirtiliyor. Buna karşı toplumun büyüyen bir tepkisi var.

Amerikalı dernek Humane Society International (HSI) karardan duyduğu memnuniyeti yazılı bir açılama ile dile getirdi. HSI, “İlk kez Çin hükümeti kedi ve köpeklerin tüketime yönelik değil, refakatçi hayvanlar olduğunu belirtiyor” dedi.

HSI’ye göre Çin’de her yıl 10 milyon köpek etinden dolayı öldürülüyor. Özellikle güneydeki Yulin köpek eti festivali sırasında binlerce köpek, korkunç koşullarda, ölesiye dövülerek, hatta canlı canlı kaynatılarak katlediliyor.

Çin hükümetinin kararı, Wuhan’da bir hayvan pazarında ortaya çıktığı düşünülen koronavirüs salgını ardından yabani hayvan tüketimi ve ticaretine getirilen yasaklar çerçevesinde alındı.

Yabani hayvan ticareti 2002-2003 yıllarındaki Sars salgını sırasında da yasaklanmıştı ancak bu ticaret daha sonra hızlı bir şekilde yeniden başlamıştı.