İç savaşın vurduğu Güney Sudan’da hükümet kabinesi açıklandı

Korkunç suçların işlendiği Güney Sudan’daki iç savaşa son vermek umuduyla, oluşturulan yeni hükümet kabinesi açıklandı.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı olan Riek Machar’la birlikte kurduğu ulusal birlik hükümetinde yer alan kilit bakanlıklara getirilenlerin isimlerini açıkladı.

Ulusal Birlik hükümetinin ilanı 22 Şubat günü başkent Cuba’da yapılmıştı. Haftalarca süren müzakerelerin ardından açıklanan hükümet kabinesinde Riek Machar’ın eşi Angelina Tenny Savunma Bakanı yapıldı. Tenny aynı zamanda bu mevkiye gelen ilk kadın oldu. Kabinenin ileri bir tarihte yemin törenini gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kiir ve Machar, 2011’de ülkenin bağımsızlık ilanından bu yana üçüncü kez birlikte ülkeyi yönetiyor. Ulusal birlik hükümetinin kurulması, 2018’de barış anlaşmasının kilit noktasını oluşturuyordu.

Anlaşma ardından çatışmaların yoğunluğu azaldı ve siyasi bir çözüme doğru yavaş bir ilerleme sağlandı. İki yöneticinin barış maddeleri üzerine anlaşması ve bir hükümet çatısı altında birleşmeleri 18 aylık bir zaman aldı. Başta eyalet valileri olmak üzere başka hayati görev alanlarında da atamaların yapılması bekleniyor.

Güney Sudan, özellikle ABD’nin baskısı sonucu bağımsızlığını ilan ettikten kısa bir süre sonra Aralık 2013’te iç savaşa girdi. Dinka etnik grubundan olan Kir, Nuer etnik grubu üyesi Başkan Yardımcısı Machar’ı darbe yapmakla suçlayınca savaş başlamıştı.

Bu savaşta korkunç suçlar işlendi. Tecavüz bir savaş silahı olarak kullanıldı. Altı yılda 380 bini aşkın kişi öldü, savaş insani bir felakete yol açtı.