İran Çin ile işbirliğini genişletmek istiyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, dünyada “tek taraflılığa” karşı koymak için Çin ile İran arasındaki işbirliğini genişletmeye çağırdı.

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Tahran’ı ziyaret eden Çin Savunma Bakanı Wi Fenghe ile bir araya geldi.

Reisi yaptığı açıklamada Batı’yı kast ederek, “Tek taraflılığa karşı koymak, istikrar ve düzen yaratmak ancak aynı düşüncede olan bağımsız güçlerin işbirliğiyle mümkündür” dedi.

Reisi, "İran İslam Cumhuriyeti'nin dokunulmaz politikası, çeşitli alanlarda (Pekin ile) uzun vadeli stratejik ilişkilerini genişletmekten oluşuyor” diye ekledi.

İran resmi verilerine göre iki ülke arasındaki ticari hacim ABD’nin 2018’de yaptırımları yeniden hayata geçirmesiyle birlikte kayda değer bir şekilde düşse de Çin İran’ın birinci ticari ortağı durumunda.

İran gümrük verilerine göre 2021 yılında ticari ilişkiler büyük bir patlama yaşadı. Mart 2021 ile mart 2022 arasında Çin’e doğru ihracat yüzde 58, ithalat ise yüzde 29 arttı.

Tahran, İran'ın nükleer programına kısıtlama getirilmesi karşılığında yaptırımları hafifletmesine izin veren nükleer anlaşmayı yeniden tesis etmek için Çin de dahil olmak üzere dünya güçleriyle bir yıldır Viyana’da yeniden müzakerelerde bulunuyor. Müzakereler esas olarak ABD’nin anlaşmaya geri dönüşünü amaçlıyor. ABD, 2018 yılında Donal Trump döneminde anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. İran da kademeli olarak taahhütlerini askıya almıştı.

Reisi, Çinli bakan ile görüşmesi sırasında ülkesi için önceliğin, Tahran ile Pekin arasında Mart 2021’de imzalanan “25 yıllık global işbirliği planını başarılı bir şekilde hayata geçirmek” olduğunu söyledi. Tahran’a göre plan, “siyasi, stratejik ve ekonomik” başlıklar içeren “tam bir yol haritası.”