İran-İngiltere gerginliği tırmanıyor

İran ile İngiltere arasında başlayan gerginlik tırmanıyor. İran Dışişleri, üstü örtülü şekilde İngiltere'yi tehdit etti.

İran ile İngiltere arasında son günlerde başlayan gerginlik tırmanıyor. İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklama ile İngiltere’nin ABD’den yana tavır aldığı belirtildi, üstü örtülü bir şekilde İngiltere tehdit edildi.

'SORUMLULUK İNGİLTERE'NİN OLUR'

Açıklamada, İngiltere’nin yeni herhangi bir hatasının İran’ın uygun tepkisi ile karşılanacağı ve bunun tüm sorumluluğunun İngiltere’ye ait olacağı vurgulandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi'nin şüpheli bir şekilde bir toplantıda bulunmasına ve o ülkenin Başbakanı, Dışişleri ve Savunma Bakanı'nın ABD’nin General Süleymani’yi öldürme desteğine değinildi. Açıklamada, İngiltere Büyükelçisi'nin İran içindeki bir toplantıya katılmasının diplomatik teamüllere aykırı olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanı'nın İran’ı yeni ambargolarla tehdit etmesine değinilerek, İngiltere’nin, yanlış hesapla İran aleyhinde hayalleri olduğu ve bölge ve İran ile ilişkilerinde gerginliği arttırmak istediği vurgulandı.

ESKİ DEFTERLER AÇILDI

Açıklamada, İngiltere’nin bölgedeki geçmişine de değinilerek, 'sömürgeci' mesajı verildi. Açıklamada, İran’ın artık iç işlerine karışılmasına müsaade etmeyeceği ifade edildi.

Açıklamada, İngiltere Elçiliği'nin müdahaleci ve tahrik edici eylemlere katıldığı iddia edilerek, buna son vermesi istendi. Açıklamada ayrıca, İngiltere Büyükelçisi'nin bu yönlü davranışların devamı durumunda Dışişleri Bakanlığı'nın artık sadece büyükelçiyi çağırmakla yetinmeyeceği tehdidinde bulunuldu.

ZARİF: ABD'NİN MACERASINA KATILIYORLAR

İran-İngiltere gerginliğine ilişkin bir açıklama da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’ten geldi.
Zarif, 'İngiltere'nin körü körüne ABD'nin terör ve maceracılığına katıldığı' iddiasında bulunarak, Avrupalıları, Washington'a uymak yerine, Nükleer Anlaşma'daki taahhütlerini ifa etmeye çağırdı.

Konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yapan Zarif, "Diplomatik kusur mu? İngiltere papağan gibi ABD'nin gittiği çizgiyi takip ediyor ve körü körüne bu ülkenin bölgedeki terör ve maceracılığına katılıyor' ifadesini kullandı.

Zarif, İngiltere ve AB ülkelerine su mesajları verdi:

"İngiltere'nin ABD tarafından rezil olduğu son örnek, Irak Savaşı'ydı. Sonuç ne oldu? Değişmek için bu şeref dolu yolu seçiniz: Mahkemenin karar verdiği İranlılara olan borcunu ödeyiniz.

20 ay boyunca üç AB ülkesi, İngiltere'nin yatıştırma politikasına uyarak, ABD'nin zorbalıklarına boyun eğmiştir. Bu konu onları bir yere vardırmamış ve vardıramaz.

Üç AB ülkesi, Nükleer Anlaşma'yı koruyabilir, ancak zorbaya boyun eğmek veya taahhütlerini ifa eden tarafa baskı yapmakla değil, taahhütlerini ifa konusunda cesaretli olmakla."