İran’a göre ABD yeni koşullar dayatmak istiyor

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Viyana’da devam eden nükleer müzakerelerde ABD’nin yeni koşullar dayatma arayışında olduğunu belirtti.

Resmi haber ajansı IRNA’ya göre Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Onlar (Amerikalılar) yaptırımların kaldırılmasıyla ilgili olarak, müzakerelerin dışında yeni koşullar dayatmakla ilgileniyorlar” dedi.

Abdullahiyan, "Son iki veya üç hafta içinde Amerikan tarafı, metnin belirli paragraflarıyla çelişen aşırı taleplerde bulundu" diye ekledi ve başka detay vermedi.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor.

Abdullahiyan, "Amerikalılar doğrudan müzakere ihtiyacından bahsetmeye devam ediyor, ancak ABD ile doğrudan görüşmelerin faydasını görmedik” şeklinde konuştu.

Yaptırımların kaldırılmasını elde etmeye çalıştıklarını ifade eden Abdullahiyan, ancak bunun “onurlu ve kalıcı şekilde” olması koşulunu öne sürdü.

Taraflara göre nükleer müzakerelerde ilerleme sağlandı ancak halen çözülmemiş sorunlar var. Temel anlaşmazlık konuları arasında İran Devrim Muhafızları’nın ABD’nin kara listesinden çıkarılması yer alıyor. ABD, İran’ın bu talebini şimdiye kadar reddetti.