İran’da Hatemi sert eleştirilerle sahnede!

ABD ile İran arasında yaşanan gerilim, ABD’nin tek taraflı anlaşmaları iptal etmesi ve yaptırımlar uygulamaya başlamasından sonra İran’da yaşanan siyasi ve ekonomik krizle birlikte eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi yeniden siyaset sahnesine çıktı.

İran’da yaşanan ekonomik, siyasi ve toplumsal sorunların neden olduğu gelişmeler, reformcu kanatta yer alan İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi’nin yeniden siyaset sahnesine çıkmasına neden oldu.

YA DARBE YA DA DEVRİM OLABİLİR!

Hatemi İran’da ifade özgürlüğü ve yasal toplumsal eylemlere karşı alınan sert tebdirlerin neden olacağı sonuçlara dikkat çekerek, ülkede toplumun taleplerinin dikkate alınmaması ve ifade özgürlüğü ile yasal eylemlerin engellenmesi durumunda bunun "ya darbe ya da devrimle neticeleneceği" uyarısında bulundu.

REFORMLAR YAPILMALI

Hatemi, reformist Yeşil Hareketi'nin yöneticileri Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi'ye yakınlığıyla bilinen "Kaleme" adlı internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, İran'da konuşma ve iletişim kanallarının kapalı olduğunu, ülkenin ve milletin hayrına bir şeyler söyleyenlerin çeşitli yaftalar ve hakaretlere maruz kaldığını belirtti.

İran'ın henüz tam olarak "dibe vurmadığını" ve sorunların çözülebilir durumda olduğunu dile getiren Hatemi, bunun için yöntem ve politika değişikliğine gidilmesi ve sistemin yapısında da bazı reformlar yapılması gerektiğini söyledi.

Hatemi, toplum mevcut durumdan razı değilse, sözlerine kulak verilmiyor, talepleri dikkate alınmıyor ve eleştirinin önü kapatılarak ifade özgürlüğü ile yasal eylemler engelleniyorsa bunun "ya darbe ya da devrimle neticeleneceği" uyarısında bulundu.

Halkın talepleri doğrultusunda hareket edilip edilmediğine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Hatemi, toplumda yeteri kadar özgürlük ortamı olmadığını kaydetti.

AHLAKİ VE ADİL BİR DEMOKRASİ

Ahlaki ve adil bir demokrasi istediklerinin altını çizen Hatemi, reformistlerin yanlışları olabileceğini, fakat bunda reformların suçu olmadığı belirterek, reformlardan vazgeçemeyeceklerini söyledi.

Daha temel reformlar için mekanizmaların düzeltilmesi gerektiğine dikkati çeken Hatemi, reformistler yanlış yaptığında bunu cesaretle itiraf etmeleri gerektiğini vurguladı.

Dünya kamuoyunun hali hazırda değişik konularda ABD'ye muhalefet ettiğine işaret eden Hatemi, İran halkının çıkarları için bu fırsattan yararlanılması gerektiğini ifade etti.