İran’da işçilerin alım gücü yüzde 80 düştü

Siyasi, ekonomik ve toplumsal krizin derinleştiği İran’da işçiler, alım gücünün yüzde 80’ini kaybetti.

İran rejimine yakın bir ekonomi uzmanı olan Davud Mirzayi, İsna haber ajansına yaptığı açıklamada, “Yüzde 19.5 oranında ücret artışı işçilerin yaşamına yansımadı. Bu da, Mart 2018 itibariyle aldıkları ücretin değerinin Mart 2016’dan daha düşük olduğu anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle, işçilerin alım gücü yüzde 50 ila 80 oranında azaldı” dedi.

Bu durumun, ülkedeki işçi aileleri açısından çok sayıda soruna yol açtığını belirten Mirzayi, “Bu tür koşullar, işçilerin temel ihtiyaçlarını karşılamasını engelliyor. Sonuç olarak, sendikalar defalarca Çalışma Bakanı’nı bu soruna el atmaya çağırdı ama ne yazık ki sorun çözülmedi” diye konuştu.

Meclisin ekonomi komisyonu başkanı Muhammed Reza Pur-İbrahimi de temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyat artışlarına dikkat çeken çarpıcı açıklamalarda bulundu. Komisyon Başkanı kısa bir süre önce, “Temel ihtiyaç ürünlerinin ortalama fiyatı, geçen yıla göre yüzde 30 ila 50 oranında arttı. Bu böyle olmamalı” dedi.

İran’da ürünlerin çoğu geçen yıla göre zamlandı. Örneğin et, süt ürünleri ve meyvelere yüzde 20 zam geldi. Bu da şu anlama geliyor; sözkonusu ürünler işçi ailelerinin yemek masalarına gelmiyor. İthal edilen çayın fiyatı da yaklaşık yüzde 20 oranında arttı.

İran parası dolar karşısında değer kaybetmeye devam ederken, ABD’nin Pazar akşamından itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte krizin daha da derinleşmesi bekleniyor.