İran’da onlarca kentte öğretmenler sokaklara çıktı

İran ve Doğu Kürdistan’da öğretmenler ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle onlarca kentte sokaklara çıktı.

İran’da yaygın yolsuzluklar, mali kaynakların yağmalanması, yüksek enflasyon, bütçe açığı, gelir dağılımındaki uçurum ve ABD’nin yaptırımları nedeniyle ağır bir ekonomik kriz yaşanıyor.

Ülkede yıllık enflasyon yüzde 40’ı aştı. İran parası düzenli bir şekilde değer kaybediyor. Orta sınıf da yoksullaşarak alım gücünü büyük ölçüde kaybetti.

Toplumun tüm kesinleri bu krizden etkilenirken, son aylarda öğretmenler fiyat artışları ve enflasyon nedeniyle sokaklara çıktı.

Hafta sonu 100’ü aşkın kentte binlerce öğretmen sokaklara çıkarak, ücret ve emekliliğe ilişkin reformların hayata geçirilmesindeki yavaşlığı protesto etti.

Reformist Etemad gazetesine göre eylemciler Tahran’da parlamento önünde, İsfahan, Şiraz ve Meşed gibi kentlerde Eğitim Bakanlığı büroları önünde bir araya geldi.

Öğretmenler ücretlerinin memur maaşları kapsamına alınmasını isterken, emeklilik haklarının da memurlarınki ile aynı olmasını ve önceki eylemlerde tutuklanan meslektaşlarının serbest bırakılmasını da talep ediyor.

Etemad gazetesine göre protesto eylemlerinde “Öğretmenler serbest bırakılsın” sloganı atıldı. Eylemciler, 15 öğretmenin mevcut durumda tutuklu olduğunu belirtiyor.

Pazar günkü eylemler Öğretmenler Sendikası’nın çağrısı üzerine gerçekleşti.

İran İşçi Haber Ajansı’na (ILNA) göre eylemdeki öğretmenlerin taleplerinin başında ‘mesleki düzenleme planı’ geliyor. Öğretmenler geçtiğimiz günlerde Meclis’te ele alınan tasarının, taleplerini karşılamadığı tepkisinde bulunuyor.

Protesto eylemleri Doğu Kürdistan’da da başta Kirmanşah ve Sine olmak üzere çok sayıda kentte gerçekleşti.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı Fars Haber Ajansı, Fars Eyaleti’nin yönetim merkezi Şiraz’da eğitim sektöründen 400’den fazla çalışanın eyleme katıldığını yazdı.

İran ve Doğu Kürdistan’daki eylemlere ilişkin sanal ağlarda da çok sayıda görüntü ve mesaj paylaşıldı.  

Ocak ayı sonunda en az 120 kentte öğretmenler sokaklara çıkmış, yaşam koşullarını, düşük ücretleri ve talepleri karşısında yetkililerin umursamazlığını protesto etmişti.