İran’da eylemler sürüyor: Onlarca ölü ve binlerce gözaltı var

Doğu Kürdistan ve İran’daki eylemler onlarca kente yayılırken, onlarca kişinin yaşamını yitirdiği binlerce kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.

Kürt genç kadın Jîna Emînî’nin 16 Eylül’de katledilmesinden bu yana demokrasi ve özgürlük için protesto eylemleri devam ediyor.

İranlı yetkililer şimdiye kadar, “devlet güçleri” de dahil olmak üzere 41 kişinin hayatını kaybettiğini iddia etti. Yetkilililer ayrıca 1200’den fazla kişinin de gözaltına alındığını bildirdi.

Aktivistler, avukatlar ve gazeteciler de gözaltına alınanlar arasında yer alıyor.

Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), 14 eyalette 6’sı kadın ve 4’ü çocuk olmak en az 75 kişinin katledildiğini bildirdi.

IHR, eylemcilerin gerçek mermilerle öldürüldüğünü doğrulayan belgeler ve video kayıtlarının ellerinde olduğunu belirtti.

Düzenli bir şekilde öldürülen eylemcilerin listesini paylaşan İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri, ölü sayısının 200’ü aştığını ve 10 binden fazla kişinin gözaltına alındığını iddia etti. Bu örgüte göre protesto eylemleri 154 kente yayıldı.

Jîna Emînî’nin katledilmesinden bu yana her akşam özellikle Doğu Kürdistan kentleri ve Tahran’da eylemler var.

Çok sayıda kasklı ve silahlı polis, eylemlerin önüne geçmek için konuşlandırılmış durumda.

Başkentte bazı evlerin çatılarında “Jin, jiyan, azadi” sloganlarının atıldığı duyuldu.

Pazartesi akşamı başkent ve diğer kentlerdeki eylemlerde “Diktatöre ölüm” sloganları da duyuldu.

Doğu Kürdistan’ın Sine kentinde kadınlar araçların üzerine çıkarak, başörtülerini çıkardı. Başörtülerinin ateşe atıldığı çok sayıda görüntü sanal ağlarda yayınlandı.