İran’da 1 kişi daha idam edildi

İran’da 16 Eylül’den bu yana devam eden halk hareketi ile bağlantılı olarak bir kişi daha idam edildi.

İran adli otoritesine bağlı Mizan online sitesine göre pazartesi günü eylemlerle bağlantılı ikinci bir kişi idam edildi.

Sitede, iki güvenlik memurunu bıçakla öldürmek ve dördünü yaralamakla suçlu bulunan ve 29 Kasım’da idam cezasına çarptırılan Macidreza Rahnavard’ın kamuoyu önünde idam edildiği belirtildi. Rahnavard, 17 Ekim’de tutuklanmıştı.

16 Eylül’de genç Kürt kadın Jina Emini’nin Tahran’da ahlak polislerince katledilmesinden bu yana İran ve Doğu Kürdistan’da  bir halk hareketi yaşanıyor.

Bu protestolarla bağlantılı olarak ilk idam geçen hafta perşembe günü gerçekleşmişti. 23 yaşındaki Mohsen Şekari, paramiliter Besic güçlerinin bir üyesini yaraladığı gerekçesiyle idam edilmişti.

Protesto eylemleri 88’inci gününde devam ederken, İran İnsan Hakları Örgütü’ne (IHR) göre şimdiye 63’ü çocuk, 29’u kadın olmak üzere en az 458 kişi katledildi.  İdam cezası alanların sayısı ise 10’un üzerinde.

Şekari’nin idamı ardından IHR Müdürü Mahmud Amiri-Muhaddam,  "Asgari adil yargılanma standartlarından yoksun gösteri davalarında ölüm cezası verilmesi, protestocuların yargısız infaz planının bir devamıdır ve uluslararası toplum tarafından güçlü bir tepkiyle karşılanmalıdır" açıklamasında bulunmuştu.