İran’da virüs öldürüyor, Hamaney’den komplo teorisi

İran dini lideri Ali Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’ın yardım önerisini bir kez daha reddederek, virüsün ABD tarafından çıkarılmış olabileceğini, ABD’den gelecek bir ilacın da virüsü yayma amaçlı olacağını iddia etti.

İran, yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Resmi bilançoya göre 1556 kişi hayatını kaybetti, 20 bin 610 kişiye virüs teşhisi konuldu. Ancak bir çok uzman ve muhalif kaynaklar, gerçek bilançonun çok daha ağır olduğunu ve rejimin bilgileri gizlediğini düşünüyor.

8 BİN 800 ÖLÜ İDDİASI

Muhalif kaynaklara göre 201 kente yayılan virüs 8 bin 800 kişinin ölümüne neden oldu. Sadece Kum kentindeki ölü sayısının 1300’ü aştığı iddia ediliyor. Bununla birlikte Gilan eyaletinde 900, Kürdistan eyaletinde (Doğu Kürdistan’ın bir kısmı) 180, Gülistan’da 420, Huzistan’da 310, Merkazi'de 200 ve Kerman’da 60 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

HAMANEY: SİZE NEDEN GÜVENELİM Kİ!

İran’da hastalığa karşı kontrol dışı bir durum yaşanırken, dini lideri Ali Hamaney, virüsün ABD tarafından üretildiğini iddia etti.

Hamaney, “İlacınızın virüsü daha fazla yaymanın bir yöntemi olması mümkündür” dedi.

Newroz vesilesiyle konuşan Hamaney, ABD Başkanı Donald Trump’ın yardım önerisini reddederken, “ABD’nin bu virüsün sorumlusu olduğundan şüphe ediliyor ve ilaçlar da daha fazla yayılmasının olanaklarıdır” diye iddia etti.

Dini lider ABD yöneticileri için de “şarlatan” diyerek şöyle konuştu: “Siz, Amerikalılar, bu virüsü üretmekten suçlanıyorsunuz. Bu suçlamanın ne derece doğru olduğunu bilmiyorum ama böyle bir suçlama olduğunda, neden makul insanlar size güvensin ki?”

Hamaney, “Siz bizim ülkemiz virüsü sürdürecek ve yok edilmesini engelleyecek bir ilaç koyabilirsiniz” diye konuştu.