Irak’ta eylemler devam ediyor

Irak’taki hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. Güvenlik güçleri Bağdat’ta göstericilerin elinde olan bölgeleri almak için hamle başlatırken, Nasr Hareketi, İran’ın, Irak’ı iç savaşla tehdit ettiği iddiasında bulundu.

Irak’ta başkent Bağdat başta olmak üzere Arap Şiilerin yaşadığı Irak’ın güneyindeki kentlerden Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Missan, Mussena, Divaniye, Nasıriye ile ülkenin diğer bölgelerinde başlayan hükümet karşıtı gösteriler sürüyor. Göstericiler, Basra kenti başta olmak üzere birçok küçük merkez ve Bağdat’ın önemli bir bölümünü ele geçirmiş, ele geçirdikleri bölge ve yerlerde talepleri yerine gelene kadar bekleyişlerini sürdürmeye başlamıştı. Son bir haftadır başta Bağdat olmak üzere gösterilerin olduğu her yerde bir sessizlik hakim. Sessizliğin, göstericilerin hükümet tarafından taleplerinin karşılanması için yetkililerle yaptıkları görüşmelerin sonuçlarını beklemek için olduğu belirtiliyor.

PARLAMENTO KARARLAR ALDI

Göstericilerin taleplerinin başında bulunan; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı ile parlamenterlere tanınan haksız imtiyazların kaldırılması için Irak Parlamentosu önceki akşam toplandı. Sabaha kadar süren toplantının ardından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı, bu imtiyazların kaldırıldığı belirtildi. Parlamento toplantısında çıkarılan bir kararla Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento başkanının sahip olduğu haklar şu şekilde sınırlandırıldı:

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento başkanına sadece 5 araç tahsis edilecek. Beş araçtan fazla olmayacak. Cumhurbaşkanı, başbakan ve parlamento başkanının yardımcılarına dört araç tahsis edilecek. Dört araçtan fazla tahsis edilmeyecek. Bakanlara üç araç, yardımcılarına ise sadece iki araç tahsis edilecek. Genel müdürlere ise sadece bir araç tahsis edilecek. Cumhurbaşkanına özel uçak kiralama uygulaması kaldırıldı. Çıkarılan yeni yasaya göre parlamenterlerin misafirlerinin konaklama, lüks ihtiyaçlarının karşılanması ve onlar için araç kiralama uygulaması kaldırıldı. Alınan yeni bir kararla emekli maaşları arasındaki uçurum kaldırılarak emekli maaşlarının hepsi aynı olacak. Bu kararlarla Irak’taki 250 bin işsizin işsizlik sorununun çözüleceği belirtiliyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİ, ELE GEÇİRİLEN YERLERİ ALMAYA ÇALIŞTI

Irak hükümeti önceki gece yaptığı toplantıda aldığı yeni kararları açıkladığı sırada, Bağdat’ta iç güvenlik güçleri göstericilerin ele geçirdiği yerler üzerine operasyonlar yaptı. Gösterilerin başladığı ilk günlerden itibaren ele geçirdikleri Bağdat’taki Ehrar Köprüsü'ne yönelik dün bir saldırı başlatan iç güvenlik güçleri, Ahrar Köprüsü’nü göstericilerden geri aldı. İç güvenlik güçlerinin saldırı sırasında göz yaşartıcı gaz kullanması sonucu 25 gösterici yaralandı.

İç güvenlik güçlerinin Ehrar Köprüsü'nde göstericilere saldırması sonucu göstericiler diğer bölgelerde harekete geçerek, gösterilerini devam ettirdi. Başta Bağdat’ın diğer bölgeleri olmak üzere göstericiler, tüm şehir ve merkezlerde güvenlik güçlerinin müdahale etmesi üzerine harekete geçerek, protestolarını sürdürdüler. Göstericiler, Basra’da petrol kuyularına giden ana yolları ve Kuveyt’e açılan Sefwan Sınır Kapısı’na giden yolu kapatarak güvenlik güçlerinin saldırılarına cevap verdi.

İRAN'DAKİ BAZI GRUPLAR: İÇ SAVAŞ ÇIKARIRIZ

Irak hükümeti ile protestocular arasında bu yönlü gelişmeler yaşanırken, eski Başbakan Haydar Abadi’nin başkanlığını yaptığı Nasır Hareketi'nden farklı ve ciddi iddialar ileri sürüldü. Nasar Koalisyonu Başkanı Adnan Zerfi, İran’ın bazı siyasi gruplarının, Abdulmehdi hükümetini düşürmeleri halinde Irak’ta iç savaş çıkacağı tehdidinde bulunduğunu söyledi.

AŞİRET LİDERLERİNDEN ABDULMEHDİ'YE RET

Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi, gösterilerin durdurulması için bu gösterilerde etkili olan Kerbela ve Necef’teki bazı aşiret reisleriyle görüşmek istemişti. Kerbela’daki aşiret liderlerinin, Abdulmehdi’nin görüşme teklifini reddettiği belirtildi.

Irak’ta yolsuzluk, yoksulluk, işsizlik gibi durumlara tepki amacıyla başlayan ve 1 Ekim’den bu yana devam eden gösterilerde en az 319 kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi de yaralandı. Göstericiler hükümetin reform yapmasını, aksi takdirde istifa etmesini istiyor.