DEM Parti’den Soyer'in tutuklanmasına tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Tunç Soyer'in tutuklanmasının hukuksuz olduğunu belirten DEM Parti, “Verilen tutuklama kararından bir an önce geri dönülmeli, Tunç Soyer derhal serbest bırakılmalıdır” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 2 Temmuz sabahı gerçekleştirilen operasyon kapsamında, aralarında önceki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in de bulunduğu yaklaşık 130 kişi gözaltına alınmıştı. İki günlük gözaltı sürecinin ardından Soyer ve 44 kişi bugün çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Soyer’in tutuklanmasına yazılı bir açıklama ile tepki gösteren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), yargı mensuplarının siyasi hesaplar doğrultusunda gerçekleştirdikleri bu operasyonların ve çok sayıda siyasetçinin özgürlüklerinden mahrum edilmesinin, hukuksuz olduğu kadar barış umuduna da zarar verdiğini kaydetti.

Açıklamada, “Tunç Soyer, Barış ve Demokratik Toplum Sürecine destek ve katkı sunan önemli bir siyasetçidir. Siyasi yaşamında ortaya koyduğu bu duruşu kıymetli ve önemli buluyoruz. Verilen bu tutuklama kararını da barış istemine bir müdahale olarak değerlendiriyoruz. Tutuksuz yargılama yoluyla sürdürülebilecek bir soruşturmada alelacele tutuklama kararlarının verilmesini kınadığımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Adil yargılanma, masumiyet karinesi ve tutuksuz yargılanma temel anayasal haklar ve evrensel ilkelerdir. Adaletin gerçekten tarafsız ve bağımsız şekilde işlemesi tüm yurttaşlarımızın ortak talebi ve hakkıdır. DEM Parti olarak herkes için adalet ve hukuk demeye devam edeceğiz. Verilen tutuklama kararından bir an önce geri dönülmeli, Tunç Soyer derhal serbest bırakılmalıdır” ifadeleri yer aldı.