İran’dan yeni füze tanıtımı

İran rejimi, Batılı hükümetlerin tepkilerine rağmen füze programını geliştirmeye devam ediyor. Tahran'da yapılan bir törenle İHA’da kullanılacak "Kor" adlı füzenin seri üretimine geçildiği duyuruldu.

Cuma günü sabah saatlerinde Cumhurbaşkanı’nın Bilim ve Teknoloji İşleri Yardımcısı Surena Sattari ve İran Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Nesirzade'nin katılımıyla, yeni füzenin tanıtımı yapıldı.

Törende, “Yay-12” isimli insansız hava aracında kullanılabilecek İran yapımı "Kor" füzesi tanıtıldı ve seri üretime geçileceği duyuruldu.

Seri üretime geçilen silahların özelliklerine ilişkin bilgiler verildi. İHA’nın hareket menzili bin kilometre olarak ifade edilirken, “Kor” füzesinin menzilinin ise 20 kilometre olduğu belirtildi.

Karadan kontrol edilebilen "Yay-12" isimli İHA aynı zamanda otomatik olarak da görevini yapabiliyor.

Bu üretimlerin tümünün Ordu Hava Kuvvetleri'nin farklı birlikleri ile Bağımsızlık Hareketi Teşkilatı arasındaki işbirliği neticesinde yapıldığı iddia edildi.

İran rejimi 24 Şubat günü de, Hürmüz Boğazı yakınındaki askeri tatbikat çerçevesinde “başarılı” bir seyir füzesi denemesi yaptıklarını açıklamıştı.

İran rejiminin başta balistik olmak üzere füze programını geliştirmesi ABD ve Avrupa ülkelerini endişelendiriyor. ABD, geçen yıl nükleer anlaşmadan tek taraflı çekildiğinde, yeni bir anlaşma talep ederek balistik programa son verilmesinin de bir koşul olarak eklenmesini istemişti. Tahran yönetimi, füze programının sadece caydırma amaçlı olduğunu savunuyor.