İran ile nükleer müzakereler 29 Kasım’da

İran ile nükleer müzakereler 29 Kasım’da Viyana’da yeniden başlayacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 29 Kasım’da görüşmelerin yeniden başlamasından sonra İran nükleerine ilişkin “hızlı” bir uzlaşı sağlamanın mümkün olduğunu belirtti.

ABD müzakerelerin yeniden başlamasını selamlarken, Rob Malley’in Amerikan elçisi olarak müzakerelere katılacağını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, basın mensupları önünde yaptığı açıklamada “Hızlı bir şekilde anlaşmaya varmanın ve aynı hızla uygulamanın mümkün olduğuna inanıyoruz” dedi.

Sözcü, İran ile dolaylı müzakereler haziran ayında askıya alındığında, yalnızca "sınırlı sayıda” meselenin hala "açıkta" kaldığını savundu.

"İranlılar ciddiyse, bunu yeterince hızlı yapabileceğimize inanıyoruz" diyen sözcü, bu pencerenin süresiz bir şekilde açık kalmayacağı konusunda da uyardı.

Bir tarafta İran, diğer tarafta ABD, Birleşik Krallık, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya tarafından 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma, İran’ın nükleer programının sıkı bir şekilde BM denetimime alınmasına karşılık uluslararası yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. Ancak ABD, Donald Trump yönetimi altında 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri döndü. Tahran da taahhütlerini kademeli olarak askıya aldı.